selenium en Q10

In hoeverre helpen selenium en Q10 om veroudering te vertragen?

Oud worden is voor velen een nachtmerrie. Wat als dit proces zou kunnen worden vertraagd? Die cruciale vraag stond in een revolutionaire wetenschappelijke studie uit het Noorden, gebaseerd op twee elementen: selenium en Q10, waarvan we graag even de resultaten delen.

Leestijd: 2 minuten

De tijd gaat genadeloos voorbij en laat zijn sporen na op ons lichaam. Vrouwen zoeken een oplossing om de vervaldatum van hun cellen uit te stellen. Wie droomt er op zijn vijftigste niet van een gezonde oude dag? Is het mogelijk om veroudering te vertragen? Een groep Zweedse en Noorse wetenschappers heeft met deze kwestie rekening gehouden. Hun veelbelovende bevindingen over selenium en Q10 zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

Selenium en Q10 als oplossingen om veroudering te vertragen

Het begint allemaal met een berekening. Eerst de lengte van de telomeren, waarvan bekend is dat ze de resterende levensduur van cellen bepalen. In hun studie over veroudering boden deze Scandinavische wetenschappers een groep ouderen selenium en co-enzym Q10 aan. Een andere groep kreeg een eenvoudige placebo. Beide groepen waren gezond.

Na de behandeling ontdekten de wetenschappers dat de mensen die selenium en Q10 hadden genomen langere telomeren hadden dan de mensen in de placebogroep. Deze bevinding bracht de wetenschappers tot de conclusie dat de combinatie van selenium en Q10 de houdbaarheid van de lichaamscellen zou kunnen verlengen en zo de veroudering van onze cellen zou kunnen vertragen.

Hoewel de heilzame rol van selenium bekend is, wijzen wetenschappers erop dat het in onze voeding ontbreekt. En nog meer in onze Europese landen waar selenium slecht in de bodem aanwezig is. Een door artsen aanbevolen dagelijkse inname is 100 microgram, maar de studie wijst erop dat de gemiddelde inname minder dan de helft daarvan is. Daarom is een correctie nodig om het verouderingsproces, dat door de toename van oxidatieve stress wordt versneld, te vertragen.

Geanalyseerde biomarkers

De onlangs gepubliceerde resultaten komen overeen met een 23e deelstudie van een hoofdstudie uit 2013. Dit uitstel stelde de Zweedse en Noorse wetenschappers in staat hun onderzoeksgebieden te verdiepen. Ook hier lijkt de inname van selenium en Q10 de oplossing om de goede gezondheid en levenskwaliteit van mensen te versterken.

Noot: “Intervention Selenium and Coenzyme Q10 Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality-Sub-Study of a Randomized Clinical Trial,” Nutrients 2022, 14, 3346.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023