huidtype bepalen

Je huidtype bepalen doe je met dit handige schema

Gemengde huid of droge huid? Normale, onzuivere of juist weer een gevoelige huid? Je zou er instant paniek van krijgen wanneer je voor de productschappen staat. Want hoe bepaal je nu eigenlijk jouw persoonlijke huidtype?

Leestijd: 2 minuten

Huidverzorging

Producten die speciaal zijn geformuleerd voor jouw huidtype geven de grootste kans op het resultaat dat jij wenst. Een vette huid vraagt namelijk om een hele andere verzorging dan een droge huid. Je huidtype hoeft niet per se hetzelfde zijn als die je in je jongere jaren had: naarmate je ouder wordt, veranderen ook de behoeften van jouw huid. Externe factoren en de afgenomen activiteit van de huidcellen beïnvloeden het verouderingsproces, waardoor opnieuw je huidtype bepalen verstandig kan zijn.

Huidtype bepalen

Volg deze stappen om te bepalen wat voor huidtype je hebt.

 1. Was je gezicht en wacht 15 minuten.
 2. Gebruik even geen andere producten.
 3. Vergelijk de kenmerken.

1. Kenmerken normale huid

 • Je huid voelt goed aan en heeft geen vette of droge delen.
 • De poriën zijn klein en er zijn geen verstoppingen of mee-eters zichtbaar.

Een milde scrub verwijdert onzuiverheden en dode huidcellen. De verzorging van de normale huid is erop gericht om de huid in goede conditie te houden en vochtverlies tegen te gaan. Hierbij kun je het best lichte producten gebruiken.

2. Kenmerken droge huid

 • Je huid heeft geen vette delen en kan (soms) strak aanvoelen.
 • De poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar en er zijn geen verstoppingen of mee-eters zichtbaar.

Het is belangrijk om bij een droge huid iedere dag twee liter water te drinken en dagcrèmes met een beschermingsfactor te gebruiken om je huid te beschermen tegen UV-straling. Hydratatie is belangrijk en de verzorging van de droge huid is vooral gericht op het herstellen van de natuurlijke huidbarrière door het aanvullen van huidherstellende stoffen. Problemen in verband met een droge huid zijn een veel voorkomende klacht, ze zijn zelfs voor 40 procent van de bezoeken aan dermatologen.

Lees ook
Zo drink je met gemak iedere dag twee liter water >

3. Kenmerken gemengde huid

 • Je huid heeft vette delen. Vaak zijn dat de delen van de huid op de T-zone (voorhoofd, neus, kin) die vetter zijn dan de rest van je gezicht.
 • De overige delen van de huid kunnen normaal of zelfs droog zijn.
 • Op de vettere delen zijn de poriën goed zichtbaar en/of vertoont je huid verstoppingen en mee-eters.

Wat is er aan de hand bij een gemengde huid? De vettere delen van een gemengde huid worden veroorzaakt door een overmatige productie van talg, terwijl de drogere delen juist een gebrek hebben aan talg en daardoor een tekort aan lipiden. Gebruik lauw water in de plaats van heet of ijskoud water. Ondanks dat de huid drogere delen bevat, gebruik regelmatig een vochtinbrengende crème: maar let wel, de hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot is voldoende.

4. Kenmerken vette huid

 • Je huid heeft vette delen of is geheel vet.
 • Op de vettere delen zijn de poriën goed zichtbaar en/of vertoont je huid verstoppingen en mee-eters.

Het is belangrijk om bij een vette huid make-up ‘s avonds te verwijderen, om ervoor te zorgen dat je poriën niet nog verder verstopt raken. Kies producten die speciaal voor een vet huidtype zijn gemaakt om grove poriën minder zichtbaar te maken en je huid meer in balans. Hierbij kun je het best producten op basis van een vloeistof of gel gebruiken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2023