hyaluronzuur

Hyaluronzuur: jonger voor/door een prikje

Leestijd: 3 minuten

Niet alle vrouwen verouderen op dezelfde manier. Er zijn zelfs grote verschillen. Zo heeft het gelaat bij sommige 60-plussers zijn jeugdige frisheid behouden terwijl het bij een aantal 50-plussers al getekend is door de tand des tijds.

Door Manoëlle Sepulchre

GESPREK MET DOKTER LAURENT MIRALLES

Esthetisch arts en werkzaam in Parijs

Vandaag komen alle delen van het gelaat in aanmerking voor een plastische make-over. Dit gaat dus veel verder dan alleen maar het uitgommen van rimpels. Het hoofddoel is om de volumes bij te werken en op die manier de harmonie in het gelaat te herstellen, want dat verliest met de jaren aan volume. De huid rond de jukbenen verzakt en er ontstaan groeven en plooien rondom de lippen. Een van de oplossingen om dergelijke verzakkingen en groeven te compenseren, is de aangetaste zones meer volume te geven met hyaluronzuur. Dit zuur is momenteel het vaakst gebruikt opvulmiddel op basis van zijn vullend vermogen, zijn resorptie en zijn optimale veiligheid in het gebruik.

Dr. Laurent Miralles: We kunnen zelfs rustig stellen dat hyaluronzuur zich het voorbije decennium heeft ontwikkeld tot hét toonaangevend product in de esthetische geneeskunde. Hyaluronzuur is een suikermolecule en een natuurlijke component van ons lichaam. Het geeft steun aan onze weefsels en houdt het vocht vast, zoals een spons. Maar het heeft spijtig genoeg de neiging om af te nemen met de leeftijd. Als we 50 zijn, hebben we er ongeveer 40% minder van dan toen we 20 waren. En die afname zorgt voor een verslapping en het invallen van de gelaatsspieren. Op dat moment helpen inspuitingen om het natuurlijk verlies door de leeftijd te compenseren.

DOEL: HET GELAAT OPNIEUW MEER HARMONIE EN LICHTHEID GEVEN

Hierdoor wordt het volumeverlies gecompenseerd. De arts vult een aantal strategische inzakkingen op. ‘Maar in sommige gevallen schieten ook de inspuitingen met hyaluronzuur te kort’, erkent Dr. Laurent Miralles. ‘En op de lange termijn zorgen de herhaalde inspuitingen die bedoeld zijn om de facelift uit te stellen ervoor dat de onderkant van het gelaat gaat doorhangen. Terwijl het probleem andersom dient aangepakt. Er dient druk gecreëerd naar de slapen toe teneinde de volumes naar boven te halen. Vandaar dat ik mijn inspuitingen toepas zoals een chirurg dit doet en vooraf met een potlood merktekens plaats op een gelaat dat in beweging is. Net zoals bij een facelift’, aldus dokter Miralles. De zwakke punten die zich op deze manier manifesteren, worden met verschillende soorten hyaluronzuur behandeld. ‘Ik gebruik deze allemaal door elkaar omdat zij elk een verschillende dichtheid hebben. De meest vloeibare zijn bestemd voor de lippen, de minst vloeibare voor protheses, zoals jukbeenderen’, verduidelijkt hij.

Deze esthetische geneesheer werkt niet langer met kleine inspuitingen op afzonderlijke plaatsen, maar corrigeert het gelaat in zijn geheel.Ik doe er alles aan om een facelift te voorkomen. Vandaar dat mijn behandeling langer duurt, omdat je vaker van product en van spuit moet veranderen. Het levert ook meer blauwe plekken op. Maar het resultaat is harmonieuzer en gaat langer mee. In plaats van de weefsels opnieuw op te blazen, creëer ik opnieuw een echte gelaatsstructuur, met name dankzij de jukbeenderen en de kin.’ Deze aanpak leidde ook tot de keuze van nieuwe liftende injectiepunten die door deze specialist werden uitgekozen. ‘De dikkere variant van het hyaluronzuur die ik gebruik, werkt als een klemmetje op het oor, verstevigt de gelaatsvorm en hertekent de kaaklijn zonder het gelaat te verzwaren.

De lifting is ogenblikkelijk en het verjongend effect onmiskenbaar. Zij wordt afgerond met een lichte inspuiting ter hoogte van de kin en in de mondhoek naast de lippen. Dit creëert een sterkere uitstraling en accentueert de lippen. Het geheim van een geslaagde behandeling met hyaluronzuur ligt in de regelmaat. Te veel is niet goed en te vaak evenmin. Van belang is de juiste timing. De nieuwe producten zijn soepeler en verzekeren een zelfde dichtheid. Zij gaan langer mee en het resultaat ziet er almaar natuurlijker uit. De goede frequentie? Gemiddeld één keer per jaar nadat het resultaat zich gestabiliseerd heeft.


© Fiftyandme 2021