handen jonger

4 manieren om je handen weer jaren jonger te krijgen

Totdat je op een dag merkt dat je handen ook tekenen van verouderingen kunnen vertonen, sta je er misschien niet bij stil. Ondanks dat verouderingen bij de kunst van het leven hoort, kun je je storen aan de rimpeltjes en de ouderdomsvlekken.

Leestijd: 2 minuten

Waarom juist je handen?

Waarom het onze handen zijn die deze tekenen van veroudering zo snel laten zien, is omdat de huid van de handen dun is, weinig steunweefsel heeft en het wordt aan veel zon blootgesteld. De veroudering van handen kenmerkt zich door volumeverlies, waardoor rimpels ontstaan en ouderdomsvlekjes. Ook levervlekken vormen een grote bron van irritatie.

Voorkomen

In het kader van: voorkomen is beter dan genezen…

  • Gebruik een goede handcrème met UV-filter wanneer je naar buiten gaat;
  • Draag in de winter handschoenen;
  • Scrub regelmatig de handen;
  • Gebruik af en toe een handmasker;
  • Draag huishoudhandschoenen wanneer je kuist.

Je nagels hebben ook invloed op de look van je handen. Zorg dat ze allemaal even lang, proper en mooi gevijld zijn.

Behandeling verouderde handen

Er zijn verschillende opties die je handen weer jong kunnen maken als je je hieraan stoort:

Fillers voor handen

Het klink misschien vreemd, maar fillers voor handen zijn optisch heel effectief. Door fillers met hyaluronzuur te injecteren wordt het afgenomen volume in de handen tijdelijk weer aangevuld en hebben je handen dus minder rimpels.

Gebruik een goede crème

Smeer overdag regelmatig een crème met een hogere concentratie vitamine C, niacinamide en/of zoethoutwortel. Daarvoor kun je ook even je dagcrème checken, want deze bevat soms de ingrediënten. Oppervlakkige pigmentatie heeft baat bij glabradin, paper mulberry, aloesin en ellagic acid.

Vraag je arts

Merk je na een aantal maanden nog geen verschil, dan kun je je arts eventueel om een recept voor vitamine A-zuur crème of azalic acid crème vragen. Ook kan je tijdelijk een crème met hydroquinone gebruiken.

IPL

Tijdens een IPL behandeling neemt de huid het licht van achtereenvolgende, pijnloze flitsen op en zet het om in warmte. Die flitsen bevorderen de aanmaak van collageen en elastine, met als gevolg dat de conditie van het bindweefsel verbetert. Er ontstaat een vervaging van het pigment en uitgezette bloedvaatjes verdwijnen. Één behandeling duurt ongeveer  10 tot 15 minuten, gemiddeld zijn 8 behandelingen nodig voor een goed resultaat. Overweeg je een dergelijke behandeling, laat deze dan altijd uitvoeren door een goed centrum en laat de behandeling over aan een huidtherapeut of dermatoloog.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2021