azelaïnezuur

Last van ouderdomsvlekken? Gebruik dan een serum met dit ingrediënt

Iedereen kent – of heeft – ze: gekleurde vlekjes op de huid. Ook wel pigmentvlekken, ouderdomsvlekken of hyperpigmentatie genoemd. Hoewel het een kleur-ophopingen aan het huidoppervlak is, kun je ze wel verminderen door bepaalde ingrediënten aan je huidverzorgingslijstje toe te voegen.

Leestijd: 2 minuten

Ontstaan pigmentvlekken

Hoewel zowel hyperpigmentatie en sproeten beide pigmentatievlekken zijn, zal hyperpigmentatie in de winter niet vervagen. En helaas worden ze ook zichtbaarder naarmate we ouder worden. Deze pigmentvlekken ontstaan door onregelmatige productie van melanine door bepaalde triggers, en dan vooral de zon zonder spf bescherming, hormonale factoren en wondjes of littekens.

Azelaïnezuur

Heb je je al een beetje ingelezen omdat je het graag minder zichtbaar wil hebben, dan weet je dat hyaluronzuur, retinol en vitamine C essentieel in je huidverzoringsrountine zijn om je tint zo optimaal te behouden of maken. Maar ook azelaïnezuur is een belangrijke. En dan vooral wanneer je een gevoelige huid hebt.

Azelaïnezuur zal naast ouderdomsvlekken ook acne en rosacea behandelen. Laat je echter niet afleiden door de acne werende voordelen van het product, want het is bewezen dat het ook heel effectief is tegen ouderdomsvlekken. Het is een antibacteriële antioxidant die werkt om poriën te ontstoppen, maar dan op een milde manier. Het werkt op de ‘abnormale’ pigmentcellen en niet op de normale pigmentcellen, waardoor het veilig op het gehele gezicht gebruikt kan worden. Daarnaast kan azelaïnezuur vanwege de keratolytische effecten ook alleen of samen met andere exfoliërende zuren worden gebruikt voor de behandeling van keratosis pilaris.

Alle huidtypes

Omdat het zo’n mild ingrediënt is, is azelaïnezuur geschikt voor alle huidtypes. Het zal de huid egaler en gladder achterlaten ongeacht je leeftijd. In de winkels kun je concentraties tot 10% krijgen, wat in principe al goed zal werken. Wil je azelaïnezuur in een hogere concentratie? Dan is dat verkrijgbaar op recept. In principe komt het ingrediënt als een soort serum, waardoor je het enkel hoeft aan te brengen op de huid terwijl het zelf de dode huidcellen verwijdert en het je huid zal doen laten stralen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023