jeukende huid douchen

Jeukende huid na het douchen? Dat ligt waarschijnlijk hieraan

Een heerlijk warme douche kan je doen ontspannen, maar voor sommigen doet een jeukende huid die erdoor veroorzaakt wordt, dat allesbehalve. Hoe komt het?

Leestijd: 2 minuten

1. Je gebruikt te agressieve zeep

De meest voorkomende boosdoeners voor een jeukende huid na het douchen: je zeep. Traditionele zepen kunnen sulfaten bevatten. Deze zorgen ervoor dat het schuimt, maar ze kunnen ook het microbioom van je huid aantasten. Ook kunnen ze irriterende parabenen en geurstoffen bevatten. Die kunstmatige geurstoffen zijn een van de meest voorkomende ingrediënten die gevoeligheid, jeuk en uitslag veroorzaken. Parabenen en andere veelgebruikte conserveringsmiddelen zouden zelfs voor allergische reacties kunnen zorgen.

2. Je doucht te heet

Heet water verwijdert de natuurlijke oliën en vetten van je huid wat voor een droge huid zorgt. En hoe droger je huid, hoe eerder het gaat jeuken. Bovendien verdampt heet water sneller wat betekent dat je huid nog droger wordt. Oplossing? Een vette bodylotion direct na het douchen.

3. Je gebruikt een irriterend wasmiddel

Voor sommigen ligt het eerder aan het afdrogen dan aan het douchen zelf, afhankelijk van welk wasmiddel je gebruikt. Ook hiervoor geldt weer dat sommige middelen agressieve oppervlakteactieve stoffen kunnen bevatten. Ja, inderdaad handig om hardnekkige vetvlekken te verwijderen, maar je (gevoelige) huid is er iets minder blij mee.

4. Je doucht te lang

Hoe langer je je huid blootstelt aan heet water, hoe meer het water je huid stript. Als je ook nog eens in een gebied met hard water woont, dan is het helemaal funest voor je huid. De waterhardheid is een maat voor de concentratie van metaal-ionen in het water, zoals magnesium- en calciumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaten.

5. Je hebt een gevoelige huidaandoening

Water is een veel voorkomende trigger voor gevoelige huidaandoeningen. Vooral als je je huid herhaaldelijk nat maakt zonder het daarna onmiddellijk te hydrateren. Verdwijnt de jeuk van je huid niet nadat je verschillende dingen hebt geprobeerd (zoals je douche-routine en zeepproducten veranderen, je huid invetten en je huid droogdeppen) kun je misschien een bezoekje aan de dermatoloog brengen om het probleem te identificeren.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024