ingrediënten tegengaan rimpels

Op welke skincare ingrediënten moet je let voor het effectief tegengaan van rimpels?

Het gebruik van de juiste skincare ingrediënten is essentieel voor het effectief tegengaan van rimpels. Er bestaan oneindig veel potjes met moeilijke termen erop, dus het is begrijpelijk als je op een gegeven moment niet meer weet wat te kiezen. We duiken daarom dieper in op de essentiële ingrediënten die je moet kennen om rimpels doeltreffend aan te pakken.

Leestijd: 2 minuten

De belangrijkste oorzaken van rimpelvorming zijn onder andere verlies van collageen en elastine, afname van de natuurlijke vetlagen onder de huid, en blootstelling aan schadelijke UV-stralen. Daarnaast spelen genetische aanleg, levensstijlkeuzes zoals roken en je eetpatroon, en dagelijkse stress een rol bij het ontstaan van rimpels. De fijnere lijntjes veranderen dan zo langzamerhand in diepere plooien in de huid, die na verloop van tijd steeds zichtbaarder worden. Een zorgvuldig samengestelde skincare-routine met de juiste ingrediënten kan helpen bij het tegengaan van deze rimpels.

Er zijn ingrediënten nodig om de huid te helpen hydrateren, de collageenproductie te stimuleren en schadelijke effecten van vrije radicalen te bestrijden. Maar onthoud natuurlijk ook dat een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en bescherming tegen de zon eveneens essentieel voor het tegengaan van rimpels.

Volledig verdwijnen zullen ze niet, maar de juiste aanpak en ingrediënten zeker bijdragen aan een gladdere en jeugdiger uitziende huid.

Kies voor retinoïden

Retinoïden, afgeleid van vitamine A, worden vaak beschouwd als de ‘gouden standaard’ voor thuisgebruik. Retinoïden stimuleren de celvernieuwing en verhogen de collageenproductie, wat resulteert in minder zichtbare rimpels. Let wel op dat je door de intensiteit last kunt krijgen van irritatie. Dat kun je voorkomen door geleidelijk op te bouwen in gebruik. Daarnaast is het cruciaal om retinoïden alleen ‘s nachts te gebruiken en zonnebrandcrème overdag niet te vergeten, omdat ze de huid gevoeliger maken voor UV-stralen.

Kies voor antioxidanten

Antioxidanten, zoals vitamine C, niacinamide, ferulinezuur en resveratrol spelen een essentiële rol in het voorkomen van rimpels. Ze beschermen de huid tegen vrije radicalen, die celbeschadiging en rimpelvorming veroorzaken, en bevorderen tevens de aanmaak van collageen. Het gebruik van antioxidanten voor zonbescherming, vóór de toepassing van zonnebrandcrème, versterkt de bescherming van de huid.

Kies voor alfahydroxyzuren

Alfahydroxyzuren (AHA’s), zoals glycolzuur, citroenzuur en melkzuur zijn een andere categorie ingrediënten die de collageenproductie stimuleren en rimpels en fijne lijntjes in de loop van de tijd verminderen. De keuze voor een specifieke AHA en de juiste concentratie hangt af van individuele huidgevoeligheid en moet altijd in overleg met een arts worden bepaald.

En blijf natuurlijk smeren met zonnebrandcrème

Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème, met regelmatige herapplicatie bij directe blootstelling aan de zon, helpt niet alleen nieuwe rimpels te voorkomen, maar vertraagt ook de verergering van bestaande rimpels. Het advies van deskundigen is om zonnebrandcrème elke twee uur buitenshuis en elke vier uur binnenshuis opnieuw aan te brengen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024