veelvoorkomende vitaminetekorten

De 3 veelvoorkomende vitaminetekorten bij vrouwen en hoe je die voorkomt

Upgrade je energie, hormoonbalans, botsterkte, metabolismeen algehele gezondheid door deze veelvoorkomende vitaminetekorten bij vrouwen te voorkomen.

Leestijd: 2 minuten

Last van onverklaarbare kwaaltjes? Het kan maar zo zijn dat je kampt met een vitaminetekort. Deze drie veelvoorkomende vitaminetekorten komen namelijk best vaak voor bij vrouwen, dan kun je je er maar beter bewust van zijn.

1. Vitamine D

Vitamine D is belangrijk bij de opbouw van de botten en tanden. Een laag vitamine D-gehalte kan volgens studies zorgen voor gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, depressie en dementie. Elke dag heeft het lichaam 5 tot 10 microgram vitamine D nodig. Voor vrouwen na de menopauze wordt een dosis van 10 microgram aanbevolen. Hoe we dat moeten zien? Een half uur in de zon zorgt voor de aanmaak van zo’n 5 tot 10 microgram vitamine D. Máár naarmate je huid ouder wordt, kan er ook weer een vitaminetekort ontstaan omdat de huid zijn vermogen om vitamine-D aan te maken ook vermindert. De oplossing kunnen we vinden in onder meer supplementen en gezonde voeding.

2. Calcium

Het mineraal calcium zorgt voor de vorming van gezonde tanden en botten. Verder zorgt het ook voor het goed functioneren van de spieren. Calcium staat bekend om de bloeddrukverlagende werking en het risico op darmkanker te verminderen. Calcium vind je onder meer in melkproducten. maar ook in graanproducten zoals brood en bepaalde groenten. En eigenlijk is calcium ook weer onlosmakelijk verbonden met bovengenoemde vitamine D, want vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.

3. Vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor geheugenproblemen en een verminderde opname van foliumzuur. Een volwassene heeft een dagelijkse dosis vitamine B12 nodig van 1,5 microgram om gezond te blijven. Naarmate je ouder wordt, gaan de darmen ook minder efficiënt werken en vitamine B12 in de voeding kunnen opnemen. Je vindt vitamine B12 onder meer in vlees, melkproducten, eieren en vis, maar ook in vitaminesupplementen.

Vitaminesupplementen

Supplementen spelen dus een belangrijke rol in de ondersteuning van de gezondheid. Neem deze wel samen in met natuurlijke producten uit een gebalanceerd dieetpatroon, want anders heeft het wellicht een averechts effect voor de gezondheid en nieren. Een voorbeeld van zo’n supplement, is die van het Belgische Insentials. Founder Amandine de Paepe biedt verschillende vitamines en mineralen die onmisbaar zijn voor de vrouw. We maakten alvast gebruik van het gepersonaliseerde programma via een screening samengesteld door deskundigen, en ondervonden dat de Balance Me – met magnesiumglycerophosphate, ashwagandha, maca, vitamine B5 en vitamine B6 – supplementen gunstige effecten hebben voor de 50+ vrouw. Ashwagandha draagt namelijk bij tot een emotionele balans, maca ondersteunt de seksualiteit en vitamine B6 draagt bij tot de regulatie van hormonale activiteit.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2023