zonnecrème vorig jaar

Zon in het land! Mag je je zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?

De eerste zonnestralen breken door! Met een kast vol met half gebruikte flessen van vorig zomer, vraag je je vast af: hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Leestijd: < 1 minuut

PNO waarde

Maakt de datum niet uit of is je zonnecrème van vorig jaar beperkt houdbaar? Op de verpakking van zonnecrème staat, net als andere verzorgings- en cosmeticaproducten, een PNO. Die afkorting staat voor ‘periode na opening’. Voor zonnecrème is de PNO vaak 12M, oftewel 12 maanden. Na die tijd kan de kleur en consistentie veranderen, wat in principe niet zo erg is, maar de werking neemt ook af. De werking van de UV-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, gaan namelijk dan ook achteruit. Ook kan de zonnecrème ook besmet raken met bacteriën en schimmels omdat je het na opening en gebruik waarschijnlijk regelmatig hebt aangeraakt met je vingers.

Als de zonnebrandcrème over de datum is, begint te dus formule te scheiden, wat betekent dat je het ‘t best niet meer op je huid kunt smeren. Máár de crème zelf is echter nog prima om andere, nuttige dingen mee doen. Dankzij de vettige structuur kun je het gebruiken als stickerverwijderaar, scheergel of om zilver op te poetsen.

Lees ook
Gekleurd haar in de zon beschermen doe je het best zo >

Zonnebrand van de mutualiteit

Schaf je een nieuwe zonnebrand aan? Houd er dan rekening mee dat je via je mutualiteit kun tot 10 euro per jaar kunt terugtrekken per persoon voor je zonneproducten. Het gaat enkel om zonneproducten die je via de apotheek kunt aankopen. De beste plek om die vervolgens te bewaren om de werking zo ultiem mogelijk te houden, is in de schaduw in een droge, koele omgeving. Bij twijfel is het het veiligst om de oude fles niet meer op je huid te gebruiken en een nieuwe te kopen, zodat je zeker weet dat je huid goed wordt beschermd.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024