Huid luchtvervuiling

Hoe bescherm je je huid het best tegen luchtvervuiling?

Het mag dan wel een onzichtbare vijand zijn, luchtvervuiling spaart de kwetsbare huid niet. De effecten ervan zijn schadelijk, maar kunnen worden afgeremd door dagelijks bepaalde reflexen aan te nemen. We lichten het toe.

Leestijd: 2 minuten

Een doffe huid met roodheid en acne? Wat als de spiegel gewoon de effecten van luchtvervuiling op je gezicht weergeeft? Een aangetaste huid is er namelijk een die meer talg produceert. Gelukkig kan je je huid tegen luchtvervuiling beschermen door deze praktische tips te volgen.

De schadelijke gevolgen van luchtvervuiling

Hoewel luchtverontreiniging niet de enige oorzaak is van dermatologische problemen, heeft het wel een enorme invloed op de huid. Dat komt met name door fijne deeltjes. Ze infiltreren de luchtwegen, nestelen zich op de huid en verhinderen de ademhaling. De gevolgen zijn een minder strakke huid, meer uitgesproken rimpels, acne-uitbraken en roodheid. Hoewel deze effecten zijn onderzocht, blijven een aantal vragen nog steeds onbeantwoord. De enige zekerheid is dat microdeeltjes huidveroudering versnellen. “Atmosferische verontreiniging moedigt de ontwikkeling van vrije radicalen aan. En we weten ondertussen dat zij verantwoordelijk zijn voor vroegtijdige veroudering“, verklaart Nicole Maysa, manager van een schoonheidscentrum.

Tabak, de vijand van de huid

 In deze context moeten we het ook hebben over roken. “Nicotine heeft een negatief effect op vitamine C. En een gebrek aan vitamine C betekent minder collageenproductie en dus het ontstaan van rimpels en andere oneffenheden op een minder elastische huid. De vele schadelijke stoffen in sigarettenrook versterken ook het fenomeen van ‘oxidatieve stress’ in de opperhuid van actieve én passieve rokers. De grijze tint van de huid is te wijten aan vaatvernauwing, die het gezicht een verouderd en grijs uiterlijk geeft“, vat Nicole Maysa samen.

De huid beschermen tegen vervuiling

Enkele eenvoudig aan te nemen gewoonten kunnen de effecten van vervuiling drastisch verminderen.

Hoe kan je buiten sporten als je in de stad woont? Nicole Maysa legt uit: “Ik raad mijn klanten altijd aan om tijdstippen uit te kiezen buiten de piekuren van vervuiling. Ook bedek je de huid best zo veel mogelijk en is sporten niet aanbevolen op de warmste en zonnigste uren, omdat UVA-stralen de effecten van vervuiling op de huid verergeren. Voor het gezicht en de handen zijn een dagcrème en een hoge beschermingsfactor waardevolle hulpmiddelen.

De huidspecialiste wijst ook op het belang van een schoon huis. Goed ventileren, maar ook deodorantsprays, geurkaarsen en meubels met formaldehyde vermijden is aan de orde. Hetzelfde geldt voor producten die rijk zijn aan VOS (vluchtige organische stoffen). En hoe je je huid behandelt? “Ik adviseer een (zeer) zachte scrubbeurt elke avond, om zo alle fijne deeltjes te verwijderen die op de huid vastzitten. En niet te vergeten: het gebruik van vochtinbrengende crèmes om de hydrolipidenfilm te herstellen“, zegt Nicole Maysa. Al deze adviezen moeten gepaard gaan met evenwichtige voeding die rijk is aan vitamine C, E en beta-caroteen – uitstekende antioxidanten om huidveroudering te vertragen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024