catherine mattelaer

Fotomodel Catherine Mattelaer (70): “Mijn rimpels zijn een nieuw soort vrijheid in mijn hoofd en hart”

We spraken met de mooie Catherine Mattelaer over haar vroegere modellencarrière, haar levenslessen en haar huidige stijl.

Leestijd: 4 minuten

In de jaren van de sex, drugs en rock-’n-roll, de jaren 1970, maakte Belgisch model Catherine Mattelaer furore. Ze liep defilés voor merken als Hermès en prijkte op covers van Belgische, Franse en Nederlandse tijdschriften. Op haar 35e stopte ze, stichtte ze een gezin met zanger Johan Verminnen en werkte ze veertien jaar lang als consulente in een modezaak. Na haar eigen weg te zijn gegaan, blies ze op haar 65e haar modellencarrière een tweede leven in. De nog even knappe vrouw, met ondertussen een bos grijze haren, wekt opnieuw interesse in de modewereld.

Zo ook bij het succesvolle Belgische juwelenmerk Bigli. In het lookbook voor hun 25-jarig jubileum prijkt Catherine met de kleurrijke en krachtige juwelen. Een echte match, vindt mede-oprichter en creative director Laurence Aerens (55). Júist door haar glamoureuze grijze haren. “Waarom zou dit een 70-jarige vrouw dwingen onzichtbaar te worden, kleurrijke kleren en juwelen op te geven, vrolijk te zijn?”

Dat er geen houdbaarheidsdatum op ons leven zit, bewijs Catherine dus maar weer. We gingen in gesprek om te ontdekken hoe ze voor zichzelf zorgt, nieuwsgierig blijft en haar leeftijd omarmt.

Wat is jouw absolute geheim om gracieus ouder te worden?

Catherine Mattelaer: “Een open geest! Wat mij ook veel heeft bijgebracht, is wat ik in een ver verleden leerde over Yin en Yang: een symbool dat voor twee tegengestelde energieën staat die elkaar aanvullen. In het lichaam verwijst Yin naar alles wat voedend en kalmerend is, Yang naar de lichaamsfuncties die stimulerend zijn. Een huid die in dynamisch evenwicht is, is dus gezond. En ook mijn innerlijke zelf breng ik zo in evenwicht. Ik houd mijn mind gefocust op het positieve en ontspan op tijd. De natuur, muziek en kunst horen daarbij. En zonder te fanatiek te zijn, hecht ik natuurlijk belang aan wat ik eet. Mijn genen en een goede portie geluk spelen vanzelfsprekend ook een rol. Toch wil ik benadrukken dat mijn rimpels helemaal oké zijn. Het is de prijs die ik betaal voor een nieuw soort vrijheid in mijn hoofd en hart!”

Voel je je 70 of voel je je jonger?

“Hoe je het ook wendt of keert: we kunnen de tijd niet terugdraaien. Ik aanvaard dat het leven eindig is. Dus ja, ik heb geluk dat ik nog altijd kan zeggen dat ik blij ben met mijn leeftijd. Carpe diem is ook wel mijn motto.”

Wat is het eerste wat je doet als je wakker wordt?

“Ik besprenkel mijn gezicht met veel koud water, ik drink thee en ik mediteer 15 minuten. Mocht ik daar geen zin in hebben, dan zet ik de radio aan en dans ik alles los op het eerste leuke nummer dat ik te horen krijg!”

En wat is je avondritueel?

“Het is misschien niet origineel, maar elke avond reinig ik goed mijn huid. Het maakt dan niet uit waar ik ben of hoe laat het ook maar is op dat moment. Het blijft een belangrijk onderdeel in het goed blijven zorgen voor mezelf. Daarna lees ik een boek.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Is je beautyritueel ook veranderd de afgelopen twintig jaar?

“Eerlijk? Eigenlijk niet. Net zoals veel modellen maak ik me buiten mijn job niet op en laat ik mijn huid rusten. Als ik uitga, durf ik wel accenten aan te brengen: mijn wenkbrauwen geef ik bijvoorbeeld wat vorm of ik breng een beetje concealer aan waar ik het op dat moment nodig vind.”

Hoe belangrijk zijn juwelen voor jou?

“Als ik me dan eens een keer opmaak, hoort daar wel een mooi juweeltje bij. Meestal draag ik oorringen en mijn favoriete zilveren ring. Wat dat betreft ben ik nogal sober: ondanks dat ik vroeger een hippie was met bloemenjurken, heb ik nooit de behoefte gevoeld om veel aandacht te besteden aan kleding zoals anderen dat soms deden. Daarentegen kan ik het zeker bewonderen en waarderen bij anderen, zelfs als juwelen zeer aanwezig zijn. Juwelen kunnen iemands persoonlijkheid namelijk op een mooie en kunstige manier accentueren. Jezelf versieren is niet voor niets iets van alle tijden.”

Toch zien we je soms kleurrijke juwelen dragen! Zoals in de campagne van Bigli.

“Klopt! Met veel plezier heb ik meegewerkt aan hun luxe-catalogus die tot stand kwam naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het Belgische merk. Het juwelenmerk staat bekend om hun kleurrijke sieraden met edelstenen. Ik werd er warm ontvangen en ik was gecharmeerd dat ik dit op mijn leeftijd nog voor hen kon doen. Een heel leuke samenwerking, ja! De laatste tijd heb ik het geluk nog steeds goed in de running te zijn dankzij mijn Brusselse agentschap Dominique Models, een agency dat me trouwens heeft aangemoedigd om m’n grijze haren te omarmen. Met succes: prachtige huizen zoals Bigli tonen een hernieuwde belangstelling.”

Wat zou je nu tegen je 20-jarige zelf willen zeggen?

“Allereerst: wat je over jezelf denkt is belangrijker dan wat anderen van je denken! En: het zal niet altijd makkelijk gaan, maar durf voor jezelf op te komen.”

Welke eigenschap waardeer je in anderen? En in jezelf?

“Ik hou van artistieke eigenschappen bij anderen, maar ook eerlijkheid, gastvrijheid en – natuurlijk – respect. Ik hou van mensen die mij aanmoedigen en inspireren. Van mij wordt gezegd dat ik de dingen neem zoals ze komen in de veronderstelling dat alles uiteindelijk wel op z’n pootjes terecht zal komen.”

Waar ben je het meest trots op? Carrière-gewijs en op persoonlijk vlak.

Carrière-gewijs simpelweg dat ik nog steeds met plezier aan het werk. Op persoonlijk vlak ben ik blij en trots op de mensen die mij omringen. Dan heb ik het over vrienden, maar ook en vooral over mijn dochter en haar gezin. Ik ben vervuld met trots over hoe zij het leven liefdevol en gedreven een prachtige wending geven.”

Dit artikel verscheen in de zomereditie van Fifty&Me, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

Al vanaf de oprichting in 1997 staat Belgisch juwelenmerk Bigli synoniem voor kleurrijke sieraden en tijdloosheid.
www.bigli.net

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beelden © Bigli


© Fiftyandme 2023