wortels gebruinde huid

Elke dag een wortel: krijg je hierdoor echt het hele jaar door een gebruine huid?

Urenlang bakken in de zon, hele bussen self tan en een laag bronzer: we proberen alles om die felbegeerde zongebruinde kleur te bereiken. Er wordt zelfs gezegd dat het dagelijks eten van wortels kan bijdragen aan een gebruinde huid. Maar is er enige wetenschappelijke basis voor deze bewering, of is het gewoon een fabel?

Leestijd: 2 minuten

Bètacaroteen

Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid omdat het helpt bij de productie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de oranje kleur van wortels, en het wordt omgezet in vitamine A in het lichaam. Hierdoor, wordt gezegd, kunnen wortels ook bijdragen aan een gebruinde huid.

Hoewel bètacaroteen en vitamine A belangrijk zijn voor een gezonde huid, is het eten van wortels – helaas – alleen niet voldoende is om een diepe en langdurige gebruinde huidskleur te bereiken. Máár het kan je wel flink helpen om snel zo’n kleur te bereiken – maar daar komen we straks.

De redenen

Bètacaroteen alleen zijn namelijk niet genoeg. Om daadwerkelijk een gebruinde huidskleur te krijgen, moet het lichaam melanine produceren. Hoewel bètacaroteen helpt bij de productie van melanine, is het niet het enige element dat hierbij betrokken is. UVA- en UVB-straling van de zon zijn de belangrijkste triggers voor melanineproductie in de huid.

Maar elk mens verschilt. Ieder mens is uniek en reageert anders op voeding en zonlicht. Sommige mensen kunnen merken dat ze een lichte bruine kleur krijgen als ze veel bètacaroteenrijk voedsel eten, terwijl anderen mogelijk geen merkbare verandering opmerken.

Dus we komen terug op misschien een beetje een saai advies, maar wel de meest effectieve: eet gevarieerd. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat alle voedingsstoffen en antioxidanten bevat die de huid nodig heeft om gezond te blijven. Naast wortels zijn er veel andere voedingsmiddelen die de gezondheid van de huid kunnen ondersteunen, zoals donkere bladgroenten, tomaten, en vis.

Het eindoordeel

Hoewel het eten van wortels en andere bètacaroteenrijke voedingsmiddelen gunstig kan zijn voor de gezondheid van de huid, is het niet voldoende om een gebruinde huid te bereiken. Daarentegen kan het wel goed ondersteunen om sneller een kleurtje te bereiken. En parkeer je je op een strandlaken onder de zon, dan is het gebruik van zonbescherming en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon nog steeds belangrijk, ook al heb je wortels in je dieet geïntegreerd. Het is altijd verstandig om gezond te eten en je huid te beschermen om er immer zo stralend en gezond uit te zien.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024