Hoe weet je hoe lang een SPF jouw huid tegen de zonnestralen beschermt?

Hoe lang een SPF je tegen de schadelijke invloeden van de zon beschermt verschilt blijkbaar van huid tot huid. Maar er is een simpele truc om te achterhalen hoe dit voor jou zit.

Leestijd: 2 minuten

Hoe werkt een SPF?

Soms wordt ons verteld dat UV stralingen goed voor ons zijn, terwijl we de andere keren horen dat het schadelijk is. Awel, de zon doet je inderdaad beter voelen en is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel en onbeschermd zonlicht kan de huid beschadigen met een melanoom of huidkanker tot gevolg. Goed beschermen is dus – zoals al vaak verteld is – essentieel. Ook op regenachtige en bewolkte dagen, want de zon zendt onzichtbare stralen uit.

In totaal zijn er drie typen UV: UV-C bereikt de aardoppervlakte niet, maar UV-A en -B wel. UV-B-stralen tasten het huidoppervlak aan en zorgen voor zowel onzichtbare als zichtbare schade (zoals roodheid en verbrande plekken). UV-A-stralen voel je niet, maar zijn daarvoor niet minder schadelijk: ze dringen door tot diep in de huid en beschadigen onder andere de vitale en ondersteunende stoffen die de huid nodig heeft om jong en gezond te blijven. En ja, net die UV-A-stralen kunnen ook door glas doordringen.

Lees ook
Led-therapie getest: hoe voelt het aan en welke effecten heeft het? >

De verschillende soorten zonbeschermingsfactoren

De beschermingsfactor (SPF) meet hoeveel bescherming een product biedt tegen UV-B-stralen. Een product met een hogere beschermingsfactor beschermt de huid tegen meer zonnestralen, maar de bescherming neemt niet exponentieel toe als je een hogere factor neemt. Als voorbeeld: een product met SPF 30 beschermt de huid tegen bijna 97 procent van de UV-B-stralen, terwijl een product met SPF 50 de huid zal beschermen tegen 98 procent van de schadelijke stralen.

Maar hoelang beschermt een SPF tegen de zon? Om dit uit te rekenen, moet men weten na hoeveel tijd de huid verbrandt zonder bescherming tegen de zon. Als je na 10 minuten onbeschermde blootstelling aan zonlicht begint te verbranden, moet je dit aantal minuten vermenigvuldigen met de SPF-waarde van het gebruikte product. De uitkomst van deze som geeft aan hoelang de zonncrème beschermt tegen de zon.

Hoe vaak opnieuw aanbrengen?

Zonnecrème wordt afgebroken door directe blootstelling aan daglicht, dus hoevaak men SPF opnieuw moet aanbrengen, hangt af van de tijd die men buiten doorbrengt. Zit je de hele dag binnen, dan is de zonnecrème meestal effectief van de ochtend tot op het einde van de dag.

Indien je voor een langere tijd buiten blijft in direct zonlicht, dan is het nodig om regelmatig zonnecrème aan te brengen. In ieder geval om de twee uur, om ervoor te zorgen dat men volledige bescherming heeft. De bescherming vervaagt ook sneller als je sport of zwemt. Denk dan eerder aan het steeds opnieuw aanbrengen na zo’n 40 tot 80 minuten.

Louise Lutke Schipholt, Skincare Education Specialist bij Paula’s Choice deelt tot slot nog een bruikbare tip: “Het is ook goed mogelijk om meerdere producten met SPF aan te brengen. Breng bijvoorbeeld eerst een dagcrème met SPF aan en daarna een primer met SPF (tip: Smoothing Primer Serum SPF 30). Gebruik vervolgens een foundation en poeder die ook allebei een zonnefilter bevatten. Zo ben je optimaal beschermd tegen de schadelijke straling van de zon.

Onze favoriete SPF producten voor het gezicht:

Paula's Choice Sun Care Zonnebrandcrème SPF 50 - 26 €
Paula's Choice Resist Anti-Aging Super-Light Dagcrème SPF 30 - 40 €
Vichy Capital Soleil UV-Age SPF50 + - 19,95 €
Clinique Superdefense SPF 40 - 34,95 € (30 ml)
Dior Forever Skin Veil SPF 20 - 48 €

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024