Last van een droge huid? Dit moet je vooral wel én niet doen

Het kwik daalt, de lucht koelt af en je stralende zomergloed moet helaas weer wijken voor een droge en vaak geïrriteerde huid. Nu schilfers, dofheid en zichtbare lijntjes hun intrede doen, bestaat de kunst erin je dagelijkse routine bij te stellen om je teint ook in het najaar mooi te houden. We delen onze beste do’s en don’ts.

Leestijd: 3 minuten

Een droge huid te lijf gaan kan aanvoelen als een hele opgave. Van heet douchewater tot een slecht dieet, er zijn heel wat dingen die het probleem kunnen verergeren. Om het pad te effenen voor een ultragehydrateerde uitstraling, delen we een aantal van onze favoriete tips.

Do: een luchtbevochtiger plaatsen

Als je veel tijd doorbrengt in verwarmde ruimtes, kan het gebrek aan vocht in de lucht je huid uitdrogen. Gelukkig kan je dat eenvoudig verhelpen met een (draagbare) luchtbevochtiger of humidifier, zoals dit stijlvolle en multifunctionele exemplaar van Dyson. Je plaatst hem bij voorkeur in de kamer waar je het vaakst aanwezig bent, zoals de slaapkamer en/of de woonkamer. Het apparaat zorgt vervolgens voor een toestroom aan schone lucht met een optimale vochtigheidsgraad, waardoor je huidbarrière te allen tijde gehydrateerd blijft en je ook nog eens die vervelende winterkwaaltjes op afstand houdt. Om extra droogte te voorkomen, zet je de verwarming trouwens best niet hoger dan 21 graden.

Don’t: je SPF overslaan

Zelfs als de zon nergens te bekennen is, bereikt maar liefst 80% van de schadelijke UV-stralen je huid. Zonnebrandcrème aanbrengen is met andere woorden het hele jaar door een must om een droge huid, maar ook rimpels en pigmentvlekken te voorkomen. Kies voor een breedspectrum SPF – die je huidt zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt – van minimaal 30 en breng de crème ’s morgens aan als laatste stap in je routine. Het goedje blijft namelijk zitten op het huidoppervlak en vormt een beschermende barrière tussen de zon en je huid. Mocht je willen opteren voor een minimalistische huidverzorging, dan heb je wellicht baat bij een vochtinbrengende dagcrème met zonnefilter.

Do: je dieet herzien

Geen verrassing, maar toch herinneren we je er graag aan: drink voldoende water! De eeuwenoude regel van acht glazen per dag is essentieel om je huid van binnenuit gezond en gehydrateerd te houden. Overdrijf ook niet met vochtafdrijvende dranken als alcohol en koffie, want die zorgen ervoor dat je huid snel uitdroogt. Verder is het verstandig om je dagelijkse inname van goede vetten op te krikken. Een dieet rijk aan natuurlijke vochtingbrengers als olijfolie, vette vis (zalm, haring, sardines, makreel, enzovoort), avocado’s en walnoten is een prima aanvulling op je bestaande huidverzorgingsroutine.

Don’t: te heet douchen

Niets zo verleidelijk als een heerlijk warme douche wanneer de zon het laat afweten. Maar helaas: heet water dringt door in de hoornlaag en tast de aanwezige keratinecellen aan, waardoor ze geen vocht meer kunnen vasthouden. Bovendien stript het de huid van natuurlijke oliën en eiwitten, waardoor ze uitdroogt, geïrriteerd raakt en gaat jeuken. Douche dus hooguit één keer per dag 5 à 10 minuten met lauw water, en je huid zal je dankbaar zijn. Om dezelfde redenen haal je je scheermes pas boven ná het douchen of baden, wanneer je haartjes het zachtst zijn. Gebruik een hydraterende scheergel en een voedende vochtinbrengende crème zodra je klaar bent.

Do: regelmatig exfoliëren

Hoeveel crèmes je ook aanbrengt, je droge huid zal blijven als je de dode huidcellen aan de oppervlakte niet verwijdert. Door je lichaam en gezicht twee keer per week zachtjes te scrubben, kunnen verzorgende en hydraterende producten beter intrekken. Opteer voor een milde formule, bijvoorbeeld op basis van melk- of glycolzuur. Let wel op voor overexfoliëring, want dan zal je huid meer talg produceren ter compensatie van de oliën die je hebt weggescrubt, wat vervolgens leidt tot acne en andere huidproblemen. Als je huid extreem droog of gevoelig is, kan je de peeling door een professional laten uitvoeren en je beperken tot chemische exfolianten met lage concentraties, zoals de Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024