Draag zorg voor uw haar!

Leestijd: 5 minuten

Uw haar is zoals uw huid: het vereist specifieke verzorging en bijzondere aandacht, om zijn jeugdigheid te behouden en dik, sterk en mooi glanzend te blijven.

Door Zoé Otis

 

Net zoals uw huid, blijft ook uw haar niet gespaard van veroudering. Geen rimpels of verslapping in dit geval, maar uw haar wordt zichtbaar minder dik en minder volumineus. Daar is een reden voor: als u ouder wordt, produceren uw haarcellen minder keratine, het belangrijkste eiwit van het haar. Minder keratine betekent minder volumineus, maar ook minder mooi. Uw haar wordt dunner, dof en is minder bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Rond de menopauze, wanneer de cyclus van de vrouw onregelmatig wordt en er minder hormonen worden uitgescheiden, versnelt de haaruitval. Specialisten zijn van mening dat 25% van de vrouwen meer last heeft van haaruitval in deze periode van hun leven, waarbij in het bijzonder het haar op de bovenkant van de schedel dunner wordt. Maar niet getreurd: met een goede verzorging, een aantal basishandelingen en een aangepaste houding blijft uw haardos nog vele jaren stand houden.

Wat is slecht voor uw haar?

Bepaalde externe factoren accentueren de veroudering van ons haar. Wees dus uiterst aandachtig op bepaalde punten. Met slechts een paar eenvoudige handelingen kunt u uw kapsel al zichtbaar verbeteren.

Zon en warmte: UV-stralen en warmte maken het haar brozer en drogen het uit. Het haar wordt stug, breekbaar en verliest zijn glans. Bescherm uw haar dagelijks (en niet alleen op vakantie aan zee) met sprays die UV‑filters bevatten. Bepaalde shampoos bieden een heel goede bescherming tegen haarveroudering. Ze zijn verrijkt met antioxidanten, vitaminen en mineralen, waardoor ze bescherming bieden tegen de vrije radicalen. Bovendien bevatten ze voedende bestanddelen en vermijdt u dat uw haar uitdroogt. Indien u heel droog haar heeft, gebruik dan een olie die doordringt tot in de haarwortels, uw haar voedt en het sterker maakt. Breng de olie aan vóór de shampoo over de volledige lengte of enkel op de punten, afhankelijk van uw haartype en laat gedurende een kwartier inwerken, of als u heel droog haar hebt de hele nacht.

life-magazine

Vervuiling: schadelijk voor de gezondheid in het algemeen, en dus ook voor het haar dat er dof en breekbaar door wordt. Volgens sommige wetenschappers is het ook een factor die haaruitval aanzienlijk versnelt. Gebruik regelmatig zuiverende shampoos om bijzonder hardnekkige resten van vervuiling en van siliconen in bepaalde haarproducten uit het haar te verwijderen. Indien u regelmatig gaat zwemmen, draag dan een badmuts maar zorg er ook voor dat u uw haar nat maakt met zuiver, mineraalwater (dat is het beste) vóór u zwemt. Het haar zuigt zich dan vol met chloorvrij water, wat de indringing van deze schadelijke stof later beperkt.

Golven, krullen, kleuringen en alle andere chemische behandelingen: de formules zijn dan wel steeds beter uitgewerkt om de negatieve bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, toch beschadigt elke chemische behandeling het haar, droogt het uit en maakt het breekbaar. Herhaaldelijke brushings maken het probleem alleen maar erger. Kies dus voor een natuurlijk kapsel, zonder gebruik te maken van een warme luchtborstel, een tang of een haardroger. Dat spaart bovendien tijd en energie!

Tabak: Een sigaret bevat meer dan 2500 chemische stoffen, waaronder cadmium, pesticiden en arsenicum. Aangezien haar alles opslaat wat we in ons lichaam opnemen, is ook nicotine terug te vinden in het haar van rokende vrouwen! Tabak zorgt er bovendien voor dat er minder bloed door de hoofdhuid stroomt en kan dus leiden tot een tekort aan inbreng van aminozuren, vitamines en spoorelementen, dat de haargroei vertraagt. Roken zou dus een aanzienlijke invloed hebben op haaruitval en zou er bovendien voor zorgen dat het haar vroegtijdig grijs wordt. Nog een reden om ermee te stoppen, voor het geval u er al één nodig had…

Wat is goed voor uw haar?

Onthoud dat haar een uiterst betrouwbare barometer is voor de algemene gezondheidstoestand. De menopauze leidt soms tot aanzienlijk haarverlies. Dit komt door een verstoord evenwicht van oestrogeen en androgeen (zie ook groei van ongewenste haartjes). Indien er meer androgeen aanwezig is, valt het haar uit en verliest het zijn vitaliteit. Soms volstaan een paar eenvoudige oplossingen om dit te verhelpen:

Een evenwichtige voeding en niet aarzelen om vitaminesupplementen en extra minerale zouten in te nemen. Wees u er ook bewust van dat ook overgewicht kan leiden tot meer haaruitval, aangezien de adipocyten (vetcellen) de opslag van androgenen kunnen bevorderen. Volg, zo nodig, een kuur met een voedingssupplement om haaruitval af te remmen, de haargroei te stimuleren en het evenwicht van de hoofdhuid te herstellen.

life-Magazine

Masseer regelmatig uw hoofdhuid. U kunt uiteraard een beroep doen op een specialist (steeds meer kapsalons bieden massages aan van de hoofdhuid tijdens het inzepen), maar een dagelijkse massage van de hoofdhuid gedurende een tiental minuten is ook 100% winstgevend. U kunt een product gebruiken om de hoofdhuid te stimuleren en de haargroei te bevorderen, maar droog werken met de vingertoppen (nooit met de nagels!) is ook al heel doeltreffend. Maak zachte bewegingen over het hele hoofd door de hoofdhuid van voor naar achter te bewegen, om de spanning vrij te maken en de zuurstoftoevoer van het haar vanaf de wortels te bevorderen.

Controleer uw hoofdhuid, want daar vindt de haargroei en haarinplanting plaats. Indien de hoofdhuid er slecht aan toe is en niet in evenwicht is door herhaaldelijke agressieve invloeden (vervuiling, stress, chemische behandelingen, …), dan kunt u er niet van uitgaan dat uw haar er goed uitziet. Zodra u last heeft van jeuk, vette of droge schilfertjes en een rode en geïrriteerde hoofdhuid, overweeg dan een behandeling die werkt op onze “flora” en het evenwicht herstelt. Blijf volhouden: vaak dient u deze verzorging gedurende meerdere weken toe te passen, vooraleer ze echt doeltreffend kan zijn.

Extensions, waarom niet? 

Steeds meer kappers raden haarextensions aan. Waarom niet? De techniek is geëvolueerd en tegenwoordig kunnen ze al gebruikt worden om een kapsel dat dunner wordt op een volledig natuurlijke wijze terug volume te geven. Dit gebeurt als volgt: de kapper bevestigt natuurlijke haarlokken met aanhechtingspunten in keratine die het haar zeker niet beschadigen en die, indien ze goed geplaatst zijn, het meest broze haar opnieuw volume kunnen geven. Indien u uw haar regelmatig verzorgt (voor een blijvend mooi resultaat is het aangeraden om ongeveer om de 6 weken langs te gaan bij uw kapper), bent u goed voor vier tot zes maanden, afhankelijk van het aantal extensions en de zorg die u er thuis aan besteedt (inzepen met het hoofd naar achteren en nooit naar voren, voorzichtig borstelen met een speciale borstel, om niet te haperen aan de aanhechtingspunten, …). Het spreekt voor zich dat het prijskaartje niet goedkoop is, maar het resultaat mag er zijn!