haaruitval menopauze

Hoe ga je het best om met haaruitval tijdens de menopauze?

Zodra de menopauze is begonnen, kun je vaak alleen nog maar klagen over de gevolgen ervan. Inclusief haaruitval. In verschillende hoeveelheden, natuurlijk, maar altijd verontrustend. Wat kun je er aan doen?

Leestijd: 2 minuten

Moeten wij je herinneren aan alle schadelijke gevolgen van de menopauze? Deze door vrouwen zo gevreesde periode wordt gekenmerkt door een verstoring van het hormonale evenwicht. En in het bijzonder gekenmerkt door haaruitval. Een situatie die niet onvermijdelijk is. Laten we eens kijken wat er gebeurt.

Waarom valt het haar uit?

De menopauze veroorzaakt een hormonale verandering met een plotselinge vertraging van de productie van oestrogeen. Deze vrouwelijke hormonen zijn belangrijk voor de haargroei. Dit fenomeen verzwakt het haar en doet het uitvallen, wat bekend staat als reactionair haarverlies. Er gaat meer haar verloren dan de normale 80 tot 100 haren per dag. Het zichtbare resultaat is een kale haardos en haar dat langzamer (terug) groeit; een situatie die bijna een op de twee vrouwen in de menopauze treft.

Welke behandeling moet worden toegepast?

Tegen dit haarverlies, dat nog wordt verergerd door de menopauze, bestaan er geschikte behandelingen. Deze behandelingen vertragen haaruitval en bevorderen de haargroei. Talrijke merken bieden haarverzorgingsproducten tegen haaruitval aan waarvan de werking op twee pijlers is gebaseerd: de haargroei stimuleren en haaruitval beperken. Dit zijn echter geen wondermiddelen en hun doeltreffendheid vergt geduld. Een paar maanden om de eerste effecten te zien. In de ernstigste gevallen kan medisch advies worden gevraagd. Een dermatoloog, maar ook een endocrinoloog of je gynaecoloog, want dit is een hormonaal probleem. Er kan worden besloten tot het voorschrijven van een gespecialiseerde hormonale behandeling en/of bepaalde aangepaste geneesmiddelen. Of, in extreme gevallen, een meer radicale oplossing: een haartransplantatie.

Lees ook
Menopauzeconsulente Leen vertelt over de misvattingen van hormoontherapie bij de menopauze >

Alledaagse handelingen die verbeterd moeten worden

Bepaalde gewoonten helpen ook om haaruitval te beperken. Borstel je haar bijvoorbeeld niet te hard en stel het niet bloot aan de zon. Vergeet ook niet je haar (te) strak te dragen, dat verzwakt de vezels en bevordert haaruitval. Droog je haar na het douchen of zwemmen niet met een handdoek. Nat haar is erg kwetsbaar. Het heeft geen zin om een haardroger te gebruiken, dat zal hetzelfde effect hebben: haaruitval. Nat haar droogt natuurlijk, in de open lucht.

Voedsel, een kostbare hulp voor het haar

Wat moet je eten om je haargroei te stimuleren? Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E en B5 moeten op het menu staan. Vitamine B5 versterkt de vitaliteit van het haar. Een voordeel dat wordt geboden door de consumptie van slachtafval, eieren en gevogelte. Voedingsmiddelen die ook, zoals in vis, vitamine B12 bevatten, die essentieel is voor het zuurstoftransport. Voeg ook fruit toe voor een gegarandeerde aanvoer van vitamine C, een krachtige antioxidant. En producten die rijk zijn aan eiwitten, zink, ijzer en Omega 3, zoals in vette vis. Om ervoor te zorgen dat je alles krijgt wat je haar nodig heeft, kan een kuur van voedingssupplementen worden genomen, maar wel met mate.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Beeld ©Shutterstock


© Fiftyandme 2024