low poo methode

De low poo methode: is het echt zo goed voor glanzend haar?

Nee, je hoeft je gaar niet elke dag te wassen met shampoo. Dit is de duidelijke boodschap van low poo enthousiastelingen.

Leestijd: 2 minuten

De term ‘low poo’ wordt gebruikt om nieuwe gewoonten aan te leren om je haar in perfecte gezondheid te houden en die ingaat tegen de reclameboodschappen van cosmeticamerken.

De low poo methode in het kort

Een samentrekking van de Engelse term “low shampoo”, kan low poo in het Nederlands vertaald worden als “minder shampoo”. Het is een trend die in de Verenigde Staten is begonnen en zich steeds meer verspreidt onder degenen die hebben besloten de traditionele shampoos te vervangen door alternatieve, meer ecologische oplossingen. De kern van low poo is een overgang van wassen met traditionele shampoo naar wassen met een natuurlijk product dat minder vaak wordt gebruikt. De gebruikte shampoo is over het algemeen samengesteld uit zoete lavendelolie.

Veelvoudige voordelen

Naast de natuurlijke samenstelling brengt de in low poo gebruikte shampoo de talgafscheiding in evenwicht die in het haar aanwezig is en door de talgklieren wordt geproduceerd. De rol van talg is in de eerste plaats om de hoofdhuid te beschermen. Door deze low poo trend te volgen, kun je de verleiding weerstaan om je haar elke dag te wassen en kun je de frequentie waarmee je je haar wast spreiden. Twee keer per week is meer dan genoeg. Hierdoor zal het haar langer beschermd blijven en geen onredelijke talgafscheiding veroorzaken. Een ander voordeel is dat natuurlijke zeep minder of helemaal niet schuimt. Dit verhindert het wassen niet. Minder schuim betekent ook dat er minder water wordt gebruikt voor het spoelen. Tot slot is low poo perfect geschikt voor alle haartypes. Je hoeft alleen maar de samenstelling te kiezen die het beste bij jouw haartype past.

De risico’s van conventionele shampoos

Ongeacht de reclamewereld en het cliché van de lachende vrouw onder een ton schuim, zijn de meeste traditionele shampoos schadelijk. De reden hiervoor is de aanwezigheid van talrijke ingrediënten die agressief zijn voor de gezondheid van het haar. Zoals oppervlakte-actieve stoffen (die schuim veroorzaken), siliconen en parabenen, waarvan de risico’s door studies aan het licht zijn gebracht.

Hoe kies je je low poo shampoo?

Concreet zijn er drie soorten low poo: vloeistof, poeder of vast. Allemaal met dezelfde positieve effecten. Om degene te kiezen die het best bij je past, is een kleine vergelijkingstest op zijn plaats. In de winkel wordt een low poo gedefinieerd door het etiket en de lijst van ingrediënten (de beroemde INCI-lijst), die uitsluitend natuurlijke producten mag bevatten.

Het is raadzaam niet volledig af te gaan op het etiket en de namen van biologische en groene producten. Gebruik in plaats daarvan shampoos met een gecertificeerd label, zoals Ecocert, Cosmébio of Natrue. Voor de zekerheid kunnen de producten worden gekocht in een biologische winkel.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023