roos haar

Roos in het haar, een menopauzaal probleem

Kleine witte vlekjes op het mooie marineblauw van je trui. Roos is vaak een teken van een fysieke of psychologische hoofdhuidaandoening. Fifty & Me legt het je allemaal uit.

Leestijd: 2 minuten

Hoewel het onderwerp roos niet sexy is, moeten we toegeven dat het vervelend is en dat het in de menopauze voorkomt. Het is weer een probleem om mee om te gaan, en een waar we niet graag over praten met onze vriendinnen. Roos kan gelukkig met een paar aanpassingen worden verminderd of zelfs helemaal verdwijnen.

Wat is roos?

Roos wordt veroorzaakt door de Malassezia schimmel. Het verstoort de celvernieuwing van je hoofdhuid. Dit resulteert in de vorming van schilfers en vervolgens roos. Er zijn twee soorten. Droge roos is het soort dat je met je hand afveegt van een kledingstuk. Ze ontstaan meestal wanneer de huid overmatig uitdroogt. Die welke als vettig, gelig worden omschreven, blijven aan de hoofdhuid vastzitten. Ze komen vaker voor bij vrouwen die de neiging hebben vet haar te hebben.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Roos houdt in geen geval verband met een gebrek aan hygiëne. Integendeel. Heel vaak is het een teveel aan shampoo dat irritatie van de hoofdhuid veroorzaakt, en daardoor de vorming van roos. De vorming van roos is een reactie op meerdere factoren. Psychologisch, zoals stress of vermoeidheid. Medische, zoals allergieën, overmatig zweten of een vette huid. Om nog maar te zwijgen van het milieu, dat ook het haar kan beïnvloeden. Zoals overmatig alcohol- en tabaksgebruik, vervuiling, voedingstekorten en ongeschikte schoonheidsproducten.

De menopauze, trigger voor roos

De menopauze, een delicate periode in het leven van de vrouw, gaat vaak gepaard met overvloedige roosvorming. Hormonale omwentelingen die het haar verzwakken. Een oplossing is de voorkeur te geven aan een evenwichtige voeding en de inname van vitaminen met positieve effecten op de gezondheid van het haar: A, B6, C en E. De lente is een ideale tijd om een kuur voedingssupplementen te volgen.

Hoe kom ik van roos af?

Allereerst is het essentieel om het wassen van het haar te beperken. Een of twee per week is voldoende. Professioneel advies is welkom om het juiste wasproduct te kiezen. Bij voorkeur op basis van natuurlijke producten (zoals rozemarijn of wilg). Na het wassen, een goede spoeling (met lauw water) en het vermijden van het gebruik van een haardroger zijn twee tips om te volgen. Het masseren van het haar is welkom, maar het moet met mate gebeuren. Hetzelfde geldt voor het gebruik van borstels en kammen die te hard zijn en de hoofdhuid beschadigen.

In geval van abnormale roosproductie, die soms verband houdt met bepaalde pathologieën zoals psoriasis, is een bezoek aan de dermatoloog onontbeerlijk. Voor het voorschrijven van aangepaste lotions (op basis van corticoïden) en etherische oliën (met salie of rozemarijn, bijvoorbeeld).

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022