Mascne

Mascne: zo voorkom je acne of huidirritatie door je mondkapje

In het openbaar vervoer, tijdens het doen van de boodschappen en soms zelfs de hele dag op het werk. We zijn op veel plaatsen verplicht om een mondmasker te dragen in strijd tegen het coronavirus, en terecht: gezondheid gaat boven alles. Dat levert alleen wel huidproblemen op bij veel mensen van alle leeftijden. Hoe gaan we deze zogeheten ‘mascne’ – een samenvoeging van de woorden acne en masker – tegen?

Leestijd: 2 minuten

Buh-bye mascne

Natúúrlijk zijn er momenteel grotere problemen dan een onrustige huid, maar dat neemt niet weg dat we er graag iets aan doen. Vooral in tijden als deze kan het goed zijn om wat extra aandacht aan jezelf te geven. Dus brandt bij ons de vraag: hoe gaan we mascne tegen?

Extra skincare

Skincare is sowieso al belangrijk, maar wanneer je dagelijks een mondkapje draagt, is het éxtra van belang om je huid flawless te houden. Onder een mondkapje wordt het al snel warm en vochtig, ofwel de perfecte plek voor bacteriën om zich te nestelen (ieks!). Met wrijving door het masker kan je dat acne opleveren. Was je gezicht daarom twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, met een milde reiniger. Oppassen geblazen dat je je gelaat niet te vaak wast, want dat kan voor een droge huid zorgen. Maar als het even kan, was je je huid ook direct nadat je je masker afneemt.

Zorg vervolgens voor hydratatie met een dag- of nachtcrème. Op deze manier zorg je ervoor dat de vuilrestjes, die ontstaan door het dragen van dat masker, niet te lang op je huid blijven zitten. Nood aan een snelle opfrisser? Gebruik dan micellair water.

Retinol

Hét middeltje bij uitstek tegen acne is retinol. Maar omdat mascne niet helemaal hetzelfde is als acne, is het belangrijk dat je dit alleen gebruikt voordat je gaat slapen. Wissel dit af door de avond erna een huidproduct met een laag percentage (2,5 of 5 procent) benzoylperoxide op de plekken te deppen.

Acne patches

Teistert acne je steeds op dezelfde plek onder het mondkapje? Dan kunnen acne patches soelaas bieden. Dit zorgt voor een extra laagje zodat er geen wrijving op je huid ontstaat door het masker, en bescherm je de huid tegen de warme en vochtige lucht onder het mondmasker.

Uiteraard is het ook cruciaal om de huid van binnenuit goed te verzorgen. Drink en eet goed, slaap voldoende en gebruik de juiste middelen om je huid te ondersteunen. En natuurlijk nog de oorzaak: het mondmasker. Doe het masker na iedere draagbeurt in de was op zestig graden met enkel wasmiddel en geen wasverzachter. Na het wassen is het belangrijk dat je je mondkapje goed laat drogen voor je ‘m weer draagt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Wired

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024