En toen was er licht!

Leestijd: 6 minuten

Als de wolken van licht- tot diepgrijs kleuren verlangt een mens al snel naar extra licht. Te weinig licht stimuleert immers de aanmaak van melatonine, waardoor we ons vermoeider en neerslachtiger gaan voelen. Licht is dan ook heel belangrijk voor ons algemeen welzijn.

Door Viviane Eeman

Zodra u het gevoel hebt gehad – ook al was het ook maar even – dat u zich niet lekker meer voelt binnen uw interieur is het tijd om in te grijpen. En omdat het niet leuk is om dit in uw eentje te doen, is enige hulp welkom.

Nodig uw beste vrienden uit en buig u samen over het concept vooraleer met de uitwerking te beginnen. Daarbij mag u niet vergeten om te beginnen bij het begin. De eerste stap van elke verbouwing is namelijk dat u alles wat u niet meer nodig hebt of dat de sfeer verziekt gaat verzamelen, sorteren, weggooien, weggeven of verkopen. Op die manier kunt u zich de probleemruimte opnieuw toe-eigenen en herontdekken met een nieuwe blik.

Life-Magazine

1.Decoranda
2.Roche & Bobois
3.Hülsta

STAP 1: DE GROTE OMWENTELING

Oogt de kamer donker omdat het licht er niet of nauwelijks naar binnen kan dringen? Welke werken kunnen we eventueel overwegen? Dienen we, indien de architectuur dit toelaat, openingen te voorzien in de gevels om een raam of vensterdeur te plaatsen (bij voorkeur op het zuiden gericht). Of moeten we scheidingen of muren uitbreken om een lichtdoorlatende wand te plaatsen?

Er bestaan heel wat scheidingen (sommige hiervan akoestisch), al dan niet met motieven, die isoleren zonder licht af te nemen. Het nut van ramen – in de plafonds of in het dak van het huis – staat buiten kijf. U kunt eventueel deuren supprimeren die weinig gebruikt worden of ze vervangen door een glazen toegang. Dit is een ideaal principe voor een kamer die aansluit bij een badkamer, waarbij men de glazen scheiding ook een kleurtje kan geven of ze ondoorzichtig maakt zodra de kamer in gebruik is. Kijk ook naar de vloer en kies voor lichte en warme houtsoorten of voor gepolijst beton, linoleum of een lichtkleurige tegelvloer. Het snelste resultaat krijg u door een lichtkleurig tapijt te kopen dat de ruimte meteen zal doen oplichten. Voor grote werken kunt u best een beroep doen op een architect, want die zal oplossingen aanbrengen waaraan u zelf niet hebt gedacht. Haal het maximum uit het daglicht dat op een natuurlijke wijze binnenvalt en laat de reflecties hun speelse werk doen.

STAP 2: DE MUREN

Indien u meer licht wil, moet uw kleurenpalet bestaan uit tonen met witte pigmenten die het licht weerkaatsen. Er is keuze uit wit (opgelet wanneer de zonnestralen daar rechtstreeks op invallen), gebroken wit, bleek mokka, ivoor, watergroen, pittig geel, zacht roze, kortom de pastelkleuren in het algemeen. Een must is een wit plafond, bij voorkeur gesatineerd – dit eveneens omwille van de weerkaatsing. Bang dat het zo te monotoon gaat worden? U kunt uzelf verwennen met een muur in een mooie warme kleur of deze kleur met de nodige zorgvuldigheid laten opvallen in de accessoires (kussens, plaids, vazen, tapijten, kaders). U kunt ook de plinten en de deuromlijstingen laten uitkomen zonder dat dit een grote invloed heeft op het licht in de kamer. Zorg ervoor dat het allemaal op elkaar aansluit. Verkies harmonische of aflopende tinten en ga voor maximaal 2 of 3 kleuren.

Zelfde opmerking voor de keuze van behangpapier dat u in de heldere tonen gaat zoeken, met blinkende of weerspiegelende motieven of in een gesatineerde ‘ton sur ton’ dat momenteel zeer in de mode is. Geïriseerd, metallic, glitters, verguld: het is allemaal ‘in’. Ook de tegels mogen glimmen. Zelliges en glazen bakstenen gaan er uitstekend mee samen.

STAP 3: SFEER EN ACCESSOIRES

34.kartell MING white

Kartell

Het principe ‘Less is More’ is alom bekend en ook hier van toepassing. Hoe drukker u de ruimtes inricht, hoe kleiner die ogen. Plaats de bleekste meubels tegenover de ramen. Verkies ook lage meubels die het licht niet blokkeren en vermijd al te donkere exemplaren. Zoek transparantie in het meubilair, zoals dat van Starck en van andere designers die voor Kartell werken. De gevoelige punten zijn natuurlijk de ramen, want zij moeten uw intimiteit beschermen terwijl ze toch zoveel mogelijk licht moeten doorlaten. Van een tegenstelling gesproken! De rolgordijnen en de stores zijn licht, dun of geperforeerd. Ook bij de keuze van de gordijnen primeren de bleke of lichtweerkaatsende tinten. Ook spiegels zijn een sleutelelement, want zij zijn de gedroomde oplossing om meer helderheid te creëren, vooral wanneer ze tegenover een raam of een lichtpunt worden geplaatst. Hoe groter hun oppervlakte, hoe significanter hun impact, maar u kunt er natuurlijk ook een aantal naast elkaar hangen voor een soortgelijk effect.

De zonnespiegels uit de seventies zijn weer helemaal trendy en kunnen eveneens worden gebruikt om een ietwat donkere ruimte te helpen verlichten. Verf, glas en paarlemoer hebben een zelfde effect. Ook de gekozen stoffen spelen een rol bij het glimmen en glanzen. Zij helpen mee om zachte contrasten en geraffineerde nuances te laten ontstaan. Bij Marie’s Corner bijvoorbeeld vindt u liefst 71 grijstonen in de vijf gamma’s van stoffen en leder.

STAP 4: DE VERLICHTING

Het juiste kunstlicht is een hele uitdaging. Zeg maar een kunst. Het helpt inderdaad om de architectuur tot zijn recht te laten komen en de ruimte te decoreren. Het is dan ook ontzettend belangrijk voor de harmonie van de kamer. We kunnen dus maar beter subtiel te werk gaan want er zijn heel wat kwaliteitscriteria die er toe doen: de harmonieuze verdeling van het licht, een voldoende sterke verlichting, het voorkomen van verblinding, weerspiegeling en reflecties, de adequate lichtkleur, het evenwicht tussen de lichte en de donkere zones. Daarom valt af te raden om het volledig lichtvolume vanuit één enkel (bijvoorbeeld hangend) punt te laten ontstaan.

Er zijn verschillende soorten verlichting: indirect licht, waarbij het licht op het plafond geprojecteerd wordt en op een zachte manier over de kamer neerdaalt; accentverlichting die op een voorwerp is gericht; gedempt licht, waarbij de bron achter een verspreider is verstopt. Er is veiligheidsverlichting, zoals aan de rand van een trap of gang, en sierverlichting, zoals de flamboyante slingers die een ietwat treurige ruimte helemaal opfleuren. En er is ook de dunne buisverlichting die ideaal is om meubels een luchtiger aanblik te geven.

Combineer en mix deze bronnen. Vergeet ook de dimmers niet waarmee u de sfeer naar eigen goeddunken kunt bijsturen. Als dit niet volstaat, kunt u ook een beroep doen op de lichttherapie waarbij de lampen het natuurlijk licht imiteren. 30 minuten tot 2 uur blootstelling per dag (al naargelang de intensiteit van de lamp) moeten volstaan om uw behoeften te dekken. Kies bij voorkeur een lamp van 10.000 lux en controleer of zij voldoet aan de normen.

STAP 5: DE JUISTE STERKTE

Life-Magazine

1.Hookendonwall
2.Homepage
3.Jaime Harris Studio
4.Maries Corner

Sta goed stil bij het geheel van de kamers van een appartement of een huis en hun functie vooraleer de verlichting te overwegen. Bekijk hun afmetingen, hun gebruik, hun inhoud. Een salon wordt niet verlicht zoals een badkamer of een keuken. Een tv-hoek heeft minder licht nodig dan een leeshoek.

Ook het type lamp is belangrijk. Verkies halogeen voor kamers die veel licht nodig hebben en LED-verlichting voor de slaapkamers. Deze laatste vallen weliswaar duurder uit bij de aankoop, maar ze verbruiken weinig en gaan heel lang mee. Verlicht de muren om de volumes te vergroten. Plaats staande lampen op strategische plaatsen en denk ook na over lampenkappen die voor een leuk effect kunnen zorgen. Speel met richtspots. Vergeet niet om vitrines, kunstwerken en leuke accenten te verlichten.

De keuken heeft een prima verlichting nodig voor het werkblad. Die kan tussen de muurkasten worden weggestopt, maar ook een spectaculairder lichtpunt dat op het centrale eiland gericht wordt, behoort tot de mogelijkheden. De badkamer dient idealiter voorzien van een verlichting rond de spiegel. Voor de slaapkamer gaat men in de eerste plaats op zoek naar een gedempte en relaxte sfeer. Dit vraagt om verscheidene oordeelkundig geplaatste lichtpunten en performante bedlampjes. Voor de dressing verkiest men een totaalverlichting gecombineerd met een verlichting die aanfloept zodra men de kastdeuren opent. De doorgaans slecht verlichte inkomhall dient uitnodigend te zijn en dus gaan we daar voor een maximaal effect. Idem voor de gangen en trappen waar het veiligheidsaspect niet mag vergeten worden met lichtaccenten in de grond of naast de treden.

De final touch kan gebracht worden door kaarsen – echte of kunstmatige. Zij zorgen het hele jaar door voor een levendig, bruisend en opgewekt slotakkoord in de decoratie.



© Fiftyandme 2024