een gezonde voeding met Aspria

Voeding: een sleutel tot vrouwelijk welzijn

In elke levensfase vraagt ons lichaam om andere zorg. De juiste voeding ondersteunt niet alleen onze energie en weerstand, maar ook ons vrouwelijk evenwicht. Tijd dus om stil te staan bij wat echt telt op ons bord – en in onze levensstijl.

Leestijd: 2 minuten

“Naarmate we ouder worden, vertraagt onze stofwisseling, zeker als we minder bewegen”, legt Monica Schettino, wellnessspecialiste bij Aspria Royal La Rasante uit. “Daardoor verliezen we spiermassa en slaan we makkelijker vet op. We moeten voedingsinname dus aanpassen – zonder daarbij het plezier van lekker eten op te offeren. Een evenwichtig dieet helpt om ons gewicht stabiel te houden, onze energie op peil te brengen én stofwisselingsziekten te voorkomen.”

Voeding tijdens de menopauze: wat verandert er en waarom?

Door de daling van oestrogeen verandert de vetverdeling in ons lichaam. We hoeven onszelf heus niets te ontzeggen, maar het is wél belangrijk om de juiste reflexen aan te nemen: om onze gewichtstoename te beperken, onze botten en spieren te beschermen en onze energie op peil te houden – ook via onze voeding.

Een gezonde voeding met Aspria

© Marcus Barthel

De juiste reflexen:

  • Verhoog je eiwitinname (1 tot 1,2 g per kg lichaamsgewicht) om spierverlies tegen te gaan.
  • Kies voor gezonde vetten zoals avocado, olijfolie en vette vis – belangrijk voor de hormonale balans.
  • Zet antioxidanten zoals rood fruit en groene thee op het menu om celveroudering af te remmen.
  • Vermijd snelle suikers zoveel mogelijk, zonder ze helemaal te verbannen.

Voedingsstoffen die vrouwen vaak tekortkomen

Sommige tekorten komen vaker voor bij vrouwen en kunnen onze vitaliteit en mentale balans serieus beïnvloeden.

Let op deze belangrijke bouwstenen:

  • Vitamine D: noodzakelijk voor sterke botten. Die is vooral in de winter vaak te laag.
  • Omega 3: goed voor de hersenen én hart en bloedvaten (zit o.a. in vette vis en noten).
  • Magnesium: helpt tegen stress en vermoeidheid.
  • IJzer: draagt bij aan je energieniveau – zeker bij vegetariërs komt een tekort vaak voor. Combineer ijzerrijke voeding voor een betere opname steeds met een bron van vitamine C.

Wat je beter niet doet: 

  • Alle vetten schrappen: je lichaam heeft vetten nodig voor je hormonen en celgezondheid. Zorg er alleen voor dat je de juiste bronnen kiest.
  • Constant jojodiëten volgen: dit verstoort de stofwisseling en verhoogt gezondheidsrisico’s. Kies liever voor een duurzame, evenwichtige aanpak.

Gezond eten, een investering in onszelf

Elke maaltijd is een kans om goed voor onszelf te zorgen. Gezonde, lekkere voeding helpt ons om ziekten te voorkomen en ons goed in ons vel te voelen – nu én later. Als we dit met regelmatige lichaamsbeweging combineren, zal ons lichaam ons dankbaar zijn.

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © : Aspria

 

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Aspria.


© Fiftyandme 2025