Geuren en kleuren à la Hermès

Leestijd: 3 minuten

Het prestigieuze huis Hermès lanceerde een gamma geurende interieurkaarsen en bijhorende accessoires. Laat u verleiden door de creaties van een parfumontwerpster en een keramist, die  samen naar de juiste geuren en de bijpassende vormen zochten.

Tekst Marleen Duerinckx  

Best verwonderlijk dat een gereputeerd huis dat op vele fronten thuis is nog geen eigen huisparfum had. “De gedachte rijpte al een hele tijd, maar als we iets doen willen we het ook perfect doen en er onze tijd voor nemen”, stelt Catherine Fulconis, Voorzitster Hermès Parfums.

Vijf poëtische namen

&

Twee jaar deden de Céline Ellena en Guillaume Barder, respectievelijk de ‘neus’ en de ‘designer’, er over om het gamma huisparfums de creëren. Voor Céline Ellena (68), de dochter van Jean-Claude Ellena die al een hele tijd parfums creëert voor Hermès, was het haar eerste opdracht voor het huis. Ze heeft er nochtans een lange carrière als parfumontwerpster opzitten. Voor Guillaune Bardet (71), designer en keramist, was het ook zijn eerste werk voor Hermès. Het klikte meteen tussen beiden. “We kregen de kans om samen te zoeken naar de juiste geuren en bijhorende vormen”, vertelt Céline ons. Ze creëerde vijf geuren met bijpassende poëtische namen: ‘Des pas sur la neige’, ‘Temps de pluie’, ‘Fenetre ouverte’, ‘Champs libre’ en ‘A cheval’. Elke geur heeft ook een specifieke kleur.

Papier als inspiratie

e

De objecten zijn het werk van Guillaume die papier als uitgangspunt nam. Hij creëerde een geurend paard in origami, een poreuze steen met papierafdruk die als papierklem kan gebruikt worden, en drie vormen en maten van keramieken kaarsenhouders. De vervaardiging gebeurde in Limoges. Guillaume vestigt onze aandacht op de subtiliteit van de papierafdruk op de keramieken houders. “Het was een hele zoektocht om de perfecte afdruk te vinden. De buitenkant van de houders is wit, terwijl er langs de binnenkant een gekleurde email zit. Elk voorwerp ondergaat een bakproces in drie fasen, telkens op andere temperaturen. Ook het vinden dan de juiste kleuren was een huzarenstuk.” Maar het eindresultaat is prachtig.

Tijd & tijdloosheid

TTT

Als we als afsluiter aan Céline Ellena vragen wat haar lievelingsgeur is en aan Guillaume Bardet welke vorm zijn voorkeur wegdraagt, kijken ze elkaar al lachend aan… “Moeilijk om een uitspraak te doen over je eigen vakdomein”, vindt Guillaume en hij stelt spontaan dat zijn lievelingsgeur ‘A cheval’ is. “En de kaarsenhouder die ik het meest koester, is het kleine formaat”, vult Céline meteen aan. Wat een mooi staaltje van synergie, het bewijs dat beide creatievelingen in perfecte harmonie samenwerkten aan dit project. “Het was een hele eer om voor een tijdloos label als Hermès te mogen werken en bovendien kregen we de tijd om dit project tot een goed einde te brengen.” Een luxe in deze hectische tijden…

www.hermes.com


Artikel gepubliceerd in de ELLE DECO 100% België


© Fiftyandme 2021