Bij wijze van inleiding

Leestijd: 4 minuten

Het is niet altijd even eenvoudig om wijnen te analyseren die dat niet echt zijn – lees alcoholvrije wijnen. Alcohol in wijn is immers meer dan een accessoire voor een rituele dronkenschap. Het is ook een aromatische en smaakvolle structuur die de wijn elke dag wat beter maakt. Hierdoor zijn de moderne wijnen veel meer uitgebalanceerd dan in de jaren 50 en 60, toen degusteren vooral een zintuiglijke onderneming was.

Door Eric Boschman

Net zoals de alcohol bepaalt ook de suiker mee de smaak. Wanneer de ene verdwijnt, moet de andere dus voor extra ruggengraat zorgen. Alleen nog wat zurigheid toevoegen en klaar is kees, of toch bijna, want het resultaat moet natuurlijk overtuigen.

De ontwikkeling van alcoholvrije wijnen – een al bij al onnatuurlijk product – ging gepaard met heel wat ups en downs, maar anno 2017 kunnen we rustig stellen dat deze nieuwe producten van een bijzonder grote kwaliteit getuigen in een wereld waar de middelmaat gedurende decennia troef was. Ik ontdekte binnen dit ‘Premium Quality’-gamma heel wat dingen die hoger scoren dan gemiddeld. Omdat men in dit gamma wereldwijd dezelfde normen hanteert, leunen de profielen dichter aan bij de wijnen die we kennen uit de nieuwe Wereld. Dit zijn met andere woorden lekkere variëteiten die zich vooral tot de gewone verbruiker richten en geen grands crus uit de Bourgogne of Bordeaux, waar de wijnstokken doorgaans vandaan komen. Maar eerlijk is eerlijk: deze wijnen laten zich degusteren zonder dat men zich daarvoor hoeft te schamen en dat is goed nieuws.

Chardonnay Vintense

photo chardonnay vintenseJa, binnenkort keert de zon terug. En als zij dat niet in de lente doet, dan voorzeker in de zomer. Waarom anders al die verhalen over de klimaatopwarming? Even doorbijten, dus! In afwachting kan ik u een leuke toverformule verklappen die de terugkeer van onze grote ster kan versnellen. Laat u overtuigen en ontdek deze Vintense. Hij is wit en het is een chardonnay. Aan de ronde neus te oordelen, stamt hij gegarandeerd uit het zuiden of uit een relatief warm klimaat. Wie de neus iets beter bestudeert, ontdekt citrusvruchten en appel. Daarna volgen bloemen, een beetje linde en acaciahoning. Kortom: dit verhaal houdt steek. In de mond verrast hij iets meer. Appel- en druivensap, met een bepaalde rondheid, zeg maar een duidelijke zoetigheid achter in de mond en daarna een lekkere zurigheid die het verhemelte verfrist en extra dimensie creëert. Fris geserveerd (met enkele ijsblokjes) zou dit de drank van de zomer kunnen zijn. Fris geserveerd (en zonder ijsblokjes) is hij perfect voor nu. Een bijzonder verrassende wijn met een uniek smaakje (dat smaakt naar meer).

Naar mijn gevoel is deze wijn top bij een exotisch gerecht, zoals een Thaise schotel – bijvoorbeeld een Tom Kha Kai. Als u daar niet van houdt, test u hem uit bij een schotel met jonge scheuten, roquefort, appels en spek, met een mooie klassieke vinaigrette die u zelf klaarmaakt. Bovendien is een slaatje altijd lekker, vooral als we vooruitdenken naar de bikini die we over drie maanden willen aantrekken.

————————————————————————————————————————————————————————–

Cabernet Sauvignon Vintense

photo cabernet sauvignon vintenseDeze cabernet sauvignon heeft een granaatappelrode jurk met robijnrode accenten. Na de eerste oogopslag van deze relatief vettige wijn volgt een relatief discrete neus. Deze wijn behoeft extra zuurstof. Doe dus zoals ik: giet hem stevig over in een grote karaf (zoals een laboratoriumkaraf met een brede hals).

Enkele minuten laten staan en daarna uitschenken op keldertemperatuur. De neus verraadt noten van vochtige inkt (zoals bij een vulpen), maar evolueert snel naar rood en zwart fruit, een beetje cassis en rijpe aardbeien.

Het vleugje groene paprika en de dorre bladeren zijn seizoengebonden. In de mond is hij extra soepel, rond, met lichte tannines. Hij is ietwat verwarrend bij de afdronk, maar dat went snel. De lengte is gemiddeld. Past goed bij een vleesgrill en bij jonge kazen met een harde korst.

————————————————————————————————————————————————————————–

De fijne bubbels van Vintense

photo vintense blanc fine bulleWat zou het leven zijn zonder bubbels? Ook binnen het alcoholvrije gamma is het een must ervoor te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. De neus vertrekt overduidelijk van noten van gele appel, een vleugje dorre bladeren en een fragmentje witte paddenstoel. De afdronk is zeer rond met een gemiddelde lengte. In de lekkere zurigheid is de Golden appel duidelijk aanwezig. Het doorsneesuikergehalte verdwijnt met de koelte. Als u dus maximaal van uw degustatie wil genieten, moet deze fles goed koud staan. Dit product sluit perfect aan bij de kleine hapjes voor het feestmaal, zoals een licht gekruide geitenkaas bij het aperitief. En iedereen kan ongehinderd aanschuiven, ook wie die avond Bob is.

————————————————————————————————————————————————————————–

Alle Vintense wijnen 0,0% op www.vintense.be

 


© Fiftyandme 2022