“De Tram Experience in Brussel rijdt je in gedachten naar Italië”

Leestijd: 3 minuten

In Brussel wacht een reiservaring die geen enkele fijnproever mag missen. Wie in Brussel woont kent de befaamde « Tram Experience waarschijnlijk al, want ze is al aan haar derde editie toe, en wie op bezoek is in de stad kan ervan profiteren om het evenement te ontdekken en mee aan tafel te schuiven. Het reisgevoel is dit jaar nog groter dankzij het idee om buitenlandse chefs uit te nodigen. De Italiaanse stad Turijn stuurde ons drie van haar meest emblematische sterrenchefs zodat we de beste Turijnse smaken van vroeger en nu kunnen ontdekken.

Door Joëlle Rochette – foto’s Morganne Ball

Tram-expérience-1-life-magazine

Het is een bijzondere ervaring om de stad te doorkruisen aan boord van een tram die door Electrolux omgebouwd werd tot restaurant. Een apart uitje om van te genieten met uw geliefde of als verrassing voor reislustige vrienden die u hier aan tafel kan uitnodigen. De derde editie van de Tram Experience verwende onze smaakpapillen met de keuken van de Turijnse sterrenchefs Claudio & Anna Vicina en Marcello Trentini, die tegelijk klassiek en hedendaags is.

Het is een mooie internationale samenwerking die de organisatoren van Tram Experience (visit.brussels) op de sporen hebben gezet met Tourismo Torino e Provincia, de stad Turijn en het internationale netwek Délice. Eén en ander werd beklonken nadat de Turijnse burgemeester in februari een bezoek aan Brussel had gebracht.

Nu iedereen de mond vol heeft van de Wereldtentoonstelling in Milaan, ontdekken we nog een andere Italiaanse stad die een heel jaar lang het mooie weer zal maken op vlak van gastronomie en andere culturele gebieden. Middenin het vakantieseizoen krijgen we een extra reisbestemming voorgeschoteld in het land waar de tafel levensbelangrijk is en blijft. Des te beter voor ons, want dankzij de kookkunsten van Claudio, Anna en Marcello waren we sowieso al van plan om naar Italië te reizen – niet zoals iedereen naar Milaan, maar naar Turijn waar ons vast en zeker meer verrassingen en originaliteit wachten.

Tram-Expérience-5-life-magazineIn afwachting daarvan heeft de menu van de drie Turijnse chefs, die we op 4 juni proefden, onze nieuwsgierigheid alleen maar aangewakkerd. Ze schotelden ons een variatie voor van traditionele bereidingen met een hedendaagse toets (het werk van Marcello Trentini) en klassieke gerechten die de grote Italiaanse traditie respecteren (Claudio en zijn echtgenote Anna Vicina).
Als amuse bouche (Marcello Trentini) kregen we de geslaagde combinatie van oesters en steak tartaar aangeboden, evenals een mooie herinterpretatie van de vitello tonato in de vorm van kalfsvlees met tonijn, en een Sint-Jacobsschelp Capanegra. De gebakken Sint-Jacobsschelp werd koud opgediend op een bedje van groene groenten, een sneetje getoaste Copa Negra en een schijfje truffel.

 

Als voorgerecht (Claudio & Anna Vicina) kregen we vierkante ravioli van Turijn met boter en salie. Een traditionele bereiding waarbij de ravioli, gevuld met varkens- en kalfsvlees, spinazie en Grana Padano, vergezeld wordt van een blaadje salie.

 

Het hoofdgerecht kwam van Marcello Trentini : speenvarken met een langoustine en paksoi. De langoustine was smeuïg en de fijne sneetjes speenvarken waren in een lapje spek gerold en werden vergezeld van kleine krokantjes van zwoerd. Een originele bereiding die evenwel een beetje coherentie tussen de langoustine en het speenvarken miste.

Tram-Expérience-10

Het dessert tenslotte, van de hand van Claudio et Anna Vicina, was een cri-cri snoepje van Turijn, geïnspireerd op de traditionele Turijnse snoepjes die met carnaval gegeten worden. Ze zijn gemaakt van een hazelnootje omhuld met chocolademousse en bestrooid met fijne parelsuiker. Het was licht in de mond en veel minder zwaar dan men zou denken. De chefs, die op het moment van onze maaltijd ook aanwezig waren, wisten ons trouwens te vertellen dat het in Turijn was dat men de methode om chocolade te laten stollen uitvond. Eerder in de geschiedenis werd het alleen in vloeibare vorm als drankje genuttigd.

Meer info op : www.visitbrussels.be & www.turismotorino.org

www.joellerochette.com



© Fiftyandme 2024