Food trend: zo maak je de perfecte poké bowl

Jawel, er is weer een nieuwe trend in foodieland: de poké bowl. Een poké bowl is een Hawaïaans gerecht dat knipoogt naar de Japanse keuken. Poké is Japans voor ‘dwars in stukjes snijden’. De bowl slaat dan weer op het kommetje (‘bowl’ in het Engels) waarin al het lekkers gaat. Zo een poké bowl bevat doorgaans veel groenten, rauwe (al dan niet gemarineerde vis) en rijst of bonen.

Leestijd: 2 minuten

Een poké bowl (je spreekt het uit als ‘poh-kee-bowl’) is een Hawaïaans gerecht dat stevig knipoogt naar de Japanse keuken. ‘Poke’ verwijst naar het ‘dwars in stukjes snijden’ en verwijst naar plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom (in het Engels ‘Bowl’) samen met groenten, rijst en ingrediënten naar keuze worden geserveerd.

Het Japanse tintje komt dan er dan weer historisch bij. Begin twintigste eeuw emigreerden Japanner om op Hawaï om er op de suiker- en ananasplantages te werken. In de jaren ’20 van vorige eeuw waren er dat zoveel dat meer dan 40% van de bevolking van Hawaï Japanners waren. Het moet niet gezegd dat zo die Japanse keuken zich sterk in de Hawaïaanse keuken het genesteld.

Wereldwijde status

Oorspronkelijk deden ze het met tonijn (ahi, een lokale tonijnsoort), fijn gesneden zeewier en geroosterde, fijngemalen kukui (kemirinoten ). De poké bowl van toen heeft geen uitstaans meer met die van nu. Op Instagram bulkt het van de kleurige poke bowls, de één al lekkerder gedresseerd dan de ander. Ook heeft de poké bowl ondertussen een wereldwijde status bereikt waardoor elke bowl wel wordt voorzien van steeds andere en exotische ingrediënten. Basis blijft altijd rauwe (al dan niet gemarineerde) vis, een groenten. Rijst maar erg zeker ook bij voor diegenen die ook behoefte hebben aan koolhydraten. In Hawaï is het streetfood, en nu ondertussen ook op heel wat internationale tafels.

Zo maak je een poké bowl:

  • Snij een aantal groentes zoals avocado, radijs, venkel, … in langwerpige schijfjes en voeg wat rauwe spinazie en/of icebergsla, tuin- en of witte bonen en dies meer toe. Doe dit naar eigen smaak en inspiratie.
  • Het hoofdingrediënt van de poké bowl is vis. Ook daar kan je mee experimenteren maar zorg wel voor soorten die bij sushi worden gebruikt: kraakverse zalm, tonijn en minder bekend heilbot en zwaardvis. Je kan de vis uiteraard ook eerst in een lekkere marinade voorbereiden. Misschien dat je er dan wel voor gewonnen bent. Toch niet gek van rauwe vis ? Mik dan misschien wat krabvlees of gekookte scampi’s (oftewel reuzezeewatergarnalen) in je poké bowl creatie. 
  • Voeg tot slot nog een handvol lauwwarme rijst, quinoa of sobanoedels toe.
  • Belangrijk voor een mooi resultaat is dat je de verschillende ingrediënten in langwerpige groepjes in de kom dresseert.
  • Werk af met wat geroosterde sesamzaadjes, een toefje jonge spruitgroentes en besprenkel met sojasaus of bijvoorbeeld een dressing op basis van citroengras. Je kan ook kant-en-klaar citroengrasdressing kopen. Friszoet en overheerlijk. Het warm-koud effect van zo een poké-bowl geeft alvast een heel smaakvol effect. En: het is supergezond ! 

Meer recepten ? www.fiftyandmemagazine.be/nl/culinair/recepten


© Fiftyandme 2022