Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi!

Leestijd: 2 minuten

Het is ondertussen genoegzaam bekend dat boeken over voeding en gejo-wyckmanszond eten het goed blijven doen in de boekenwinkels. Geen enkel onderwerp is zo brandend actueel. Daarom een gesprek met Jo Wyckmans, expert op het vlak van voeding en gezondheid, wiens boek Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi (uitg. De Eenhoorn) verplichte lectuur is voor iedereen die zorg wil dragen voor zichzelf.

 

Waarom hebt u dit boek geschreven? Vreest u niet dat u gewoon herhaalt wat anderen vroeger al hebben gezegd? Er bestaan toch al ontelbare boeken over dit onderwerp …

Ik heb dit werk om twee redenen geschreven. Ik wil de consument en de patiënt op een beknopte manier informeren over gezondheid en natuurgeneeskunde door voeding (nodeloos te zeggen dat ik vaak op leugens, manipulatie en misvattingen ben gestoten). De zogenaamde gezondheidsmarkt neemt de consument bij de neus met slogans, propaganda en valse beloftes! Daarnaast wilde ik ook aantonen dat gezond leven niet hoeft neer te komen op een straf. Mijn boek bevat geen aanbevelingen over wat men “absoluut moet doen” of “absoluut moet vermijden” om in goede gezondheid te verkeren. Gezondheid en plezier gaan namelijk hand in hand!

 

Waar moeten we eerst en vooral op letten wanneer we gezond willen worden of blijven?

Om te begrijpen wat goede voeding is en hoe we ons lichaam kunnen geven wat het nodig heeft, moeten we eerst weten wat voeding is. Ons lichaam goed voeden, betekent dat we het voorzien van de stoffen die het nodig heeft om te groeien, om energie op te slaan en die te bewaren. De voeding moet dus koolhydraten, eiwitten, vetten en “micronutriënten” bevatten om optimaal te kunnen functioneren. Voor een goede gezondheid is het belangrijk om zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk te eten. Maar ook om positief tegenover het leven te staan en voldoende te bewegen. Dat is de basis van alles.

 

U verwijst ook naar voedingssupplementen in apotheken en andere voedingswinkels?

Ja. Ook hier is voorzichtigheid geboden. Er is zoveel keuze en men moet hoe langer hoe meer opletten. Zowel voor wat betreft hun samenstelling als hun combinaties. Een slechte combinatie van voedingssupplementen kan de baten voor onze gezondheid compleet tenietdoen en onze gezondheid zelfs nog meer schaden. Men moet informeren naar de combinatie van voedingssupplementen. Daarnaast bestaan voedingssupplementen die als zuiver en “natuurlijk” worden aangeprezen, soms voor de helft uit vitaminen of chemische aromatische kruiden. We moeten de etiketten leren lezen.


 

TE LEZEN

Jo-Wyckmans-Gezond-van-binnen-mooi-van-buiten-33855189

Jo Wyckmans, Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi.
Uitg. De Eenhoorn, 2006

jo@wyckmans@.org
Natuurlijke voedingssupplementen op www.minami-nutrition.com
Andere interessante websites om te raadplegen: www.omegahealth.us, www.ecpo.org


© Fiftyandme 2022