Michelin 2017

Een teleurstellende Michelin 2017

Leestijd: 3 minuten

Net zoals de voorbije jaren waren dit jaar weer helemaal weg van de nieuwe “Bib Gourmand” van Michelin, boordevol fijne restaurantjes met een prima prijs-kwaliteitsverhouding. De grote broer van de gids, de Michelin van België en Luxemburg, stelt ons dit jaar echter teleur. Weinig ontdekkingen, weinig revelaties en weinig aandacht voor jonge chefs.

Door Joëlle Rochette

En nochtans kondigde Michelin het zo aan: “Deze nieuwe selectie zet het talent van een nieuwe generatie chefs in de schijnwerpers. Ze geven een dynamiek aan de lokale gastronomie.” Een generatie? Terwijl ze het hebben over amper 3 jonge, Vlaamse chefs…?

Wat ons niet weerhoudt om te applaudiseren voor die drie jongelingen die een ster krijgen: niemand minder dan Maarten Bouckaert van restaurant Castor (Beveren-Leie), Thijs Vervloet van restaurant Colette (Westerlo) en Bastien Ververken van restaurant Vol-Ver (Marke).

michelin 2017-life-magazineNiemand ontkent dat het Franstalig gedeelte van ons land stikt van het talent, en toch kreeg er in heel Wallonië slechts één jonge chef een ster: Ricarda Grommes van restaurant Quadras. Zijn de jonge Waalse talenten nog niet genoeg gerodeerd? Of wordt Wallonië niet genoeg bezocht, ligt het te ver weg van Vlaanderen waar volgens de geruchten de meeste inspecteurs gelokaliseerd zijn?!

Geen sterren maar valse noten

Photo Ilan Weiss

Photo Ilan Weiss

We betreuren ook dat de Michelin 2017 50 pagina’s magerder is geworden. Nog meer slecht nieuws: Le Passage in Brussel van Rocky Renaud verliest een ster en Bon-Bon van Christophe Hardiquest kreeg geen welverdiende 3e ster. Het lag nochtans zo voor de hand! Zeker vlak na het evenement Gelinaz, een uniek moment in de carrière van de chef. Hij was als enige Belg uitgenodigd op het culinaire event in Londen, waar de hele wereld aandachtig en geïnteresseerd toekeek op zijn werk.

We zouden ons schamen voor de Michelin… als we geen Belgen waren geweest… en dus fatalistisch zijn en zelfs de meest surrealistische situaties aankunnen! Over fatalisme gesproken: geen enkel Belgisch restaurant wist een tweede ster te versieren. Nochtans zijn er veel restaurants die het zouden verdienen…

En dan nu het goede nieuws

  • In Vlaanderen krijgen Bart Tastenhoye van Kelderman (Aalst) en Edwin Van Goethe van ‘t Korennaer (Nieuwkerken-Waas) een eerste ster.
  • life-magazineIn Brussel komen er 3 sterrenrestaurants bij. Eddy Münster, de nederige chef en eigenaar van Wine in the City (Jette) krijgt zijn eerste ster opgespeld (hoewel hij vroeger een heel goed restaurant had in Ukkel, Le Petit Sauvage). Toevallig opende hij een paar dagen geleden een brasserie in Wemmel: Fuel. Ook Karen Torosyan, chef van Bozar Brasserie (Brussel), valt in de prijzen. Bozar Brasserie is de tweede zaak van David Martin van La Paix (Anderlecht), dat verrassend naast een tweede ster greep.
    Tenslotte krijgt ook Mathieu Jacri van Villa Emily een ster, hoewel zijn naam niet eens vermeld wordt in het persbericht!

Ondanks de vele valse noten kunnen we stellen dat alle persoonlijkheden die Michelin opneemt in zijn gids, stuk voor stuk garant staan voor kwaliteit.

Tenslotte geven we nog wat cijfers weg. De Michelin België-Luxemburg is aan zijn 61e editie toe, telt 1.453 adressen (waarvan 337 hotels et 88 gastentafels) en 1.116 restaurants waarvan 143 met sterren (2 driesterrenrestaurants – Hertog Jan & Hof Van Cleve -, 21 restaurants met twee sterren en 120 restaurants met één ster).

www.joellerochette.com

De Michelin België-Luxemburg 2017 ligt vanaf nu in de boekhandel voor 21,95 €


© Fiftyandme 2024