Piet Huysentruyt: van gekverklaard naar geprezen in 2 boeken

Leestijd: 3 minuten

Van iemand vol woede en onbegrip naar een diplomatischere mens”. Herkenbaar? Het is in ieder geval de evolutie die Piet Huysentruyt doormaakte van zijn 35ste tot zijn 53ste. Dat valt mooi af te lezen uit PH9715, het prestigieuze boek dat hij uitbracht met de culinaire uitgeverij Minestrone. Life Magazine praatte met de beroemde chef-kok over het project.

PH9715-likoke-life-magazine

De prestigieuze uitgave wordt verkocht op een gelimiteerde en genummerde uitgave van 2.500 exemplaren. PH 9715 is een tweedelig tijdsdocument over het bewogen en eigenzinnige leven van chef-kok Piet Huysentruyt. Het eerste deel van dit boekproject is een integrale heruitgave van het ophefmakende boek ‘Eigentijds & Eigenzinnig’ dat in 1997 verscheen. Dat boek verbaasde toen door zijn visionaire recepturen, zijn bijzondere opmaak en de verregaande culinaire fotografie van Tony Le Duc. Men sprak over fotografische ‘foodporn‘. “Je moet er eens andere kookboeken uit 1997 bijhalen”, zegt Piet Huysentruyt trots. “Dan zie je dat dit boek er nog steeds staat, het is nog altijd hedendaags.”
Het tweede deel van PH 9715 is nieuw. “De cirkel van mijn culinair leven is rond nu”, aldus Huysentruyt. “In het nieuwe boek herwerken we dezelfde ideeën met nieuwe technieken. Wie de boeken van voor naar achteren leest, leert de echte Piet kennen. Ze weerspiegelen alles wat ik ben.”

Wat is er hetzelfde gebleven en wat is er veranderd tussen de twee boeken en periodes?

Piet Huysentruyt: “Als je de tekst in het eerste boek leest, voel je dat ik toen vol woede en onbegrip zat. In het tweede boek leer je een diplomatischere Piet kennen.
“Het belangrijkste is gebleven, namelijk het mengen van 20, 25 ingrediënten tot één geheel. Heel onconventioneel en out of the box. Ik denk er nooit over na of ingrediënten bij elkaar passen, voor mij klopt het gewoon. Neem nu de combinatie van lam met oester. Op de Mont Saint Michel eten lammeren zout gras, dus waarom zou je die smaken niet combineren op je bord? Of eend met vis, dat gaat volgens velen ook niet samen. Maar je hebt toch al eens een eend een duikvlucht zien nemen om een vis te vangen? Wintertaling, het roodste vlees dat ik ken, smaakt naar vis. Dat was precies de reden waarom men mij 20 jaar geleden voor gek verklaarde. Ik voelde me onbegrepen. Maar nu geloven mensen me als ik dat zeg.
“En wat ook gebleven is, is de passie. Die blijft broeien.”

PH9715-jardin-life-magazine©2015, Tony Le Duc voor Minestrone Cookbooks

Waarom past de foodfotografie van Tony Le Duc zo goed bij uw gerechten?

PH: “Tony en ik vormen één geheel. Toen we in 1997 het eerste boek maakten, waren we alle twee jonge beginnelingen en we maakten er iets fantastisch van. Het is maar hij die zoiets kan. Maar omgekeerd geldt ook, hij had het boek ook niet kunnen maken zonder mij. We halen het beste in elkaar boven. En daarom kan ik nu in alle eerlijkheid zeggen dat we het mooiste boek ter wereld hebben gemaakt.”

©2015, Tony Le Duc voor Minestrone Cookbooks

Zullen de mensen die u kennen als tv-kok u herkennen in dit werk?

PH: “Nee. Er is geen enkele link, de tv-Piet komt niet voor in het boek. Echte foodies daarentegen zullen wel varen bij het boek, er staan nieuwe en verfrissende ideeën in over nog nooit geziene mengelingen. En foodie of niet, met dit boek heb je sowieso een historisch werk in handen.”

Kijk hier wat Piet zelf vertelt over zijn boek!


 

PH9715-box-life-magazinePH9715 wordt gedrukt op 2.500 genummerde exemplaren. Via de website www.ph9715.com kan je een genummerd exemplaar kiezen en bestellen. Prijs: 185 euro.


 


© Fiftyandme 2024