De mooiste restaurants in een kasteel

Leestijd: 3 minuten

Wordt u graag verzorgd als een prins(es) als u uit eten gaat?! Dan zijn deze drie kastelen the place to be voor u. We ontdekten ze in ‘Lekker Historisch’, een gloednieuwe gids met cafés en restaurants in prachtig historisch panden.

U kent ze wel: de horecazaken die geschiedenis ademen. Een restaurant, brasserie of taverne in een weergaloos historisch kader: een kasteel, een priorij, een brouwerij, een molen, een herenhoeve of een notarishuis. In Lekker historisch brengt Luc Vander Elst 42 horecazaken voor het voetlicht die gehuisvest zijn in zo’n karaktervol gebouw. Hij gaat op zoek naar wat de horecazaak typeert. Daarnaast krijgt u heel wat tips: een suggestie van de chef of een hint voor een mooie daguitstap. Lekker historisch is tegelijk een naslagwerk, een culinaire gids en een reisgids.

1. Kasteel Cantecroy (Mortsel, Antwerpen)

Cantecroy-life-magazine

Kasteel Cantecroy heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar. Door de eeuwen heen verbleven hier historische figuren als de graven Egmont en Hoorne, Albert Einstein en Willem Elsschot. Nu is het aan u! Het prachtige domein huist vandaag onder andere een hotel, een wellnesscentrum en een restaurant. Bij Le Granvelle doet de kok alle moeite van de wereld om de kaart op een even hoog niveau te tillen als de koninklijke omgeving.
Stap voor of na uw etentje de wijde wereld in en ontdek Fort 4 in Mortsel, of maak een historische oorlogswandeling door de streek die zwaar werd getroffen tijdens WO II (net zoals het kasteel zelf).

Kasteel Cantecroy, Cantecroylaan 30, 2640 Mortsel, 0499 51 57 19, www.kasteelcantecroy.be

2. Den Duiventoren (Bazel, Oost-Vlaanderen)

Duiventoren-life-magazine

Bazel is één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Verscholen achter een muur en in een domein van 8 hectare ligt het kasteel Wissekerke, wiens geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen. In de ronde ‘duiventoren’ (duiven houden was vroeger een voorrecht van de feodale heer) huist het restaurant dat inzet op de Belgisch-Franse keuken met één uitzondering: sizzlings, een Filipijns-Maleisische specialiteit die op een gloeiend hete plaat wordt opgediend.
Geniet van de vorstelijke omgeving, de pittoreske dorpjes Rupelmonde en Bazel en de weidse polders van Kruibeke.

Den Duiventoren, Lange Gaanweg 1, 9150 Kruibeke, 0498 62 78 19

3. Kasteelklooster Sint-Jansberg (Halen, Limburg)

In 1329 stichtte Gerard, heer van Diest, samen met zijn tweede echtgenote, Johanna van Vlaanderen, het kartuizerklooster Sint-Jansdal. Na een woelige geschiedenis verlieten de laatste kloosterlingen het kasteelklooster in 1993. Vandaag is deze prachtige erfgoedsite in handen van een coöperatieve vennootschap met een visie.
In het eetcafé proef je eerlijke gerechten met producten die zoveel mogelijk biologisch en/of lokaal aangekocht worden. Groenten en kruiden komen deels uit de eigen ecotuin en zijn dus kraakvers. Verteer al dat lekkers met een wandeling door de Kartuizertuin of een fietstocht door het naburige Webbekoms Broek.

Kasteelklooster Sint-Jansberg, Sint-Jansbergstraat 9, 3545 Zelem, 013 46 14 71, www.sintjansberg.be

Meer cafés en restaurants in historische panden?

lekker-historisch-life-magazine

Luc Vander Elst, Lekker Historisch. De mooiste horecazaken met een geschiedenis (Davidsfonds Uitgeverij), € 27,50

De aankoop van het boek geeft je bovendien recht op heel wat vouchers met kortingen die je kunt gebruiken in de horecazaken uit het boek. Wie de vouchers gebruikt, verdient de aankoopprijs van het boek dubbel en dik terug. Enige vereiste: geniet!© Fiftyandme 2024