kreeft kiezen

Een snelcursus kreeft kiezen en kraken op restaurant

De horeca is momenteel nog even gesloten door de (gedeeltelijke) lockdown, maar voor je het weet zit je weer op restaurant al dan niet met een kreeft incluis sappige kreeftenvlees op je bord. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten hoe je een de schaal openbreekt.

Leestijd: 2 minuten

Kreeft kiezen en kraken

In het kader van: ik wist niet dat ik hier een snelcursus voor nodig had. Maar toch is het erg handig om te weten hoe je een kreeft moet kiezen en kraken, want het kan best intimiderend zijn om zo’n heel schaaldier geserveerd te krijgen. Want waar begin je? Hoe hard moet je de tang dichtduwen? En is alles eetbaar?

Zacht pantser

Op restaurant krijg je meestal de vraag of je een kreeft met een harde schaal wil of eentje die zijn pantser onlangs heeft verwisseld. De harde schaal is – zoals je vast al vermoedt – hard. Dat is lastiger om open te breken dus. Het voordeel is dan weer wel dat het vaak meer kreeftenvlees bevat én steviger en smaakvoller is. De keuze is dus aan jou: wil je het jezelf makkelijker maken, kies dan een zacht pantser, liever wat extra kreeftenvlees maar wel meer moeite, dan is een kreeft met een harde schaal de (gedurfde) keuze voor jou.

Kreeftentang

Next: de tools. Je hebt een kreeftentang nodig om de schaal te breken en een kreeftenpennetje om het vlees eruit te manoeuvreren. De tang gebruik je om de scharen en het lichaam van de kreeft in de lengte open te breken en de pen om de restjes uit de hoeken te schrapen. O, en een servet op je schoot is ook wel zo handig, want bij kreeft is morsen praktisch onvermijdelijk. Het vlees eet je tot slot met visbestek.

Hoe roder, hoe zoeter

Maar welke kleur vlees wil je? In ieder geval geen geel, want dat betekent dat het vlees bedorven is. In de binnenkant vind je de groen- of zwartkleurige substantie, genaamd de tomalley, een orgaan dat de functie van de lever en alvleesklier vervult. De meningen hierover zijn flink verdeeld, dus dat is een kwestie van proeven. Goed kreeftenvlees is in ieder geval rood, roze of wit. Hoe roder het vlees, hoe zoeter.

Volgorde

Wat te eten, wat te vermijden. Te beginnen met eten bij staart, poten en de scharen. Je draait de dunne poten van het lijf en schraapt met de pen. Draai dan de scharen van het lijf en breek de kleine schaar van de grote af. Pak je kreeftentang erbij en kraak de scharen. Duw, en schraap het vlees eruit. Pak de kreeft met één hand vast, draai de staart eraf en snij die aan de bovenkant, over de lengte open.

En that’s pretty much it. Sommigen pakken het anders aan, maar dit is in ieder geval al een goed begin. Eet smakelijk!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
GCMagazine UK

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2022