Visrestaurants in Antwerpen: Vrijdag Visdag & Plateau Royal

Leestijd: 2 minuten

Twee Antwerpse topadressen voor zij die van vis en schaaldieren houden, zijn ongetwijfeld ‘Vrijdag Visdag’ en ‘Plateau Royal’. Beide ontsproten uit het creatieve brein van de dynamische Philippe Hawinkel.

 Tekst Marleen Duerinckx

Hoe het begon…

life-magazine

Als voormalige invoerder en distributeur van zeevruchten kent Philippe Hawinkel als geen ander het mariene wereldje van kreeften, krabben, oesters, wulken, kreukels, mosselen én zelfs koningskrabben. Allemaal levend vers, uiteraard. Hij startte destijds ‘klein’ met een oesterkraam in de Antwerpse binnenstad dat meteen een schot in de roos was. Het restaurant ‘Vrijdag Visdag’ dat hij eind december 2013 opende was een mooi verlengstuk. Aanvankelijk was het alleen op vrijdag open, maar omwille van het enorme succes werden de openingsdagen al snel verruimd. Het interieur in grof steigerhout is een mooie knipoog naar de oude visserskroeg. Vrijdag Visdag is ondertussen een vaste waarde in de stad.

Vervolg…

life-magazine

In mei 2015 opende Philippe in het Noorderterras aan de Antwerpse Scheldekaaien ‘Plateau Royal, River Café & Seafood Restaurant’. Ook hier is het interieur subliem, in steigerhout en andere natuurlijke materialen. Bovendien is er een ruim terras waar je in de winter en zomer terechtkunt. Het zicht op de machtige Schelde krijg je er zo bij. Binnenin trekken diverse goed gevulde homaria de aandacht. Een bartoog met zeven verschillende oesters aangevuld met diverse andere zeevruchten is een andere eyecatcher. Op de kaart staan – naast de zeevruchtenschotels – klassiekers zoals garnaalkroketten, gebakken zeetong, kabeljauw met mousselinesaus, wilde gamba’s én een Ierse rib-eye met frietjes.

Twee hotspot

Philippe Hawinkel heeft duidelijk een neus voor kwaliteitsproducten en een drive om van elke dag een feest te maken… In beide zaken is het plaatje perfect. Gerechten en interieur zijn in harmonie. Alles is tot in de puntjes verzorgd, zoals de outfits van het personeel – dat trouwens uiterst vriendelijk is. Een Bretoense zeemanstrui en een matrozenmuts laten er geen twijfel over bestaan, het maritieme is hier omnipresent.

Plateau Royal
Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen
0495 10 80 08, info@plateauroyal.be
plateauroyal.be

Vrijdag Visdag
Lange Elzenstraat 75, 2018 Antwerpen
0495 10 80 08 info@oesterkraam.be
vrijdagvisdag.be


Artikel gepubliceerd in ELLE Decoratie n°241


© Fiftyandme 2022