Ruinart : overheerlijke vrucht van 250 jaar getekend

Leestijd: 2 minuten

We zijn net op tijd voor de verjaardag. Neen, niet degene van deze prestigieuze kelder uit de Champagnestreek, maar voor deze rozige brut waarvan de belletjes elegant in het glas dansen. Het is een prachtig gezicht.

“De boekhouding is formeel over de historiek van het huis. Op 14 maart 1764 – zo staat te lezen in een zwierig handschrift – werd (te paard) een mand met 120 flessen geleverd, waarvan 60 flessen ‘œil de perdrix’”. Geen twijfel mogelijk: deze oude notitie verwijst naar de heldere rosé die ons zonet met witte handschoenen is aangeboden. We hebben het goed nagerekend: sinds deze handgeschreven verwijzing gingen 251 jaar voorbij. Een kwart van een millennium en dat wordt vanzelfsprekend gevierd. “Dit is de gelegenheid om onze passie voor uitmuntendheid te delen en dit geeft ook zin aan alles wat we vandaag ondernemen om de beste champagnes van de wereld te produceren”, aldus kelderchef Frédéric Panaïotis.

Met zalm of een Panna Cotta

In de mond proef je een levendige explosie van rode fruitsoorten, kers, bosaardbeien en versgeplukte rode bessen. Aan die uitbundige zomerse aroma’s voegen zich andere verrassende noten toe van exotische vruchten, zoals guave en lychee. Ook meer gepeperde noten (tonkaboon, muskaat en pepermunt) en bloemige noten (verwelkte roos, meidoorn) lenen hun finesse aan dit subtiel boeket.

250 jaar geleden dronk de aristocratie deze heerlijke rosé: de vrucht van een complexe assemblage die van de keldermeester behalve creativiteit ook vertrouwen in de eigen smaakkwaliteiten vereist. Zijn talent om twee wijnen samen te brengen vertaalt zich in een derde wijn van uitzonderlijke kwaliteit: de vrucht van een perfecte harmonie. Zoals de rosé met de handtekening van Ruinart. In den beginne was dit het resultaat van de maceratie (laten weken) van druiven en een kleuring (toevoegen van vlierbloesem likeur). Momenteel is hij het product van een assemblage met 45 % Chardonnay (voor het merendeel eerste crus Côte des Blancs) en van 55% Pinot noir (Montagne de Reims (heuvel ten zuiden van Reims en Marnevallei)

Niemand kijkt er dan ook van op dat hij zich aan tafel opwerpt als een uitbundige en lekkere bruiswijn die zich zowel ’s zomers als ’s winters laat degusteren. Hij gaat perfect samen met zalm, lichtjes aangebakken kalfsvlees of een Panna Cotta met vanille en framboos.

Meer info?

www.ruinart.com 

 

 


© Fiftyandme 2023