romige risotto

3 romige variatierecepten op risotto

Risotto met champignons of kip? Geen van beide alsjeblieft. Met deze recepten zet je pas écht een smaakvolle en creatieve risotto op tafel.

Leestijd: 2 minuten

Voordat we de romige risotto recepten uit de doeken doen, hebben we één gouden regel: blijven roeren en lepel voor lepel de bouillon toevoegen. En, niet te vergeten, kook het met liefde. De volgende recepten zijn voor 4 personen:

1. Citroenrisotto met tijm, boter en aubergine

Ingrediënten

  • 300 g risottorijst
  • 1 grote ajuin, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 aubergine
  • 1 liter bouillon
  • 100 ml witte wijn
  • Een paar takjes verse tijm
  • 150 g ongezouten boter
  • 5 el mascarpone
  • 1 citroen (het sap en de zeste)

Bereidingswijze

Snijd de aubergine, besprenkel met wat zout en zet even weg. Smelt de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de tijm toe. Roer en wacht tot de boter bruin is, schenk in een kom en zet even weg.

Verwarm de bouillon. Dep nu het vocht van de gesneden aubergine af. Verhit in een andere pan de olie en een klein beetje boter op lage temperatuur, voeg de ui, knoflook en aubergine toe en bak zachtjes. Voeg de risotto toe en verhoog het vuur en blijf roeren. Na 1 minuut wordt de rijst glazig en voeg dan de wijn toe – en, inderdaad: blijf roeren.

Zet het vuur weer zachter en voeg nu soeplepel voor soeplepel de hete bouillon (of, als het op is, water) en een snuf zout toe. Als de rijst de bouillon goed heeft opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. Na zo’n 15 minuten haal de pan van de warmtebron en voeg je de bruine boter toe. Roer dit samen met het citroensap en de mascarpone door de risotto. Top af met zeste en tijm en serveer direct.

2. Groene risotto met doperwten en Parmezaanse kaas

Ingrediënten

  • 300 g risottorijst
  • 2 bosuien, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter bouillon
  • 100 g doperwten
  • 200 g bladspinazie
  • 50 g ongezouten boter
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Fruit 1,5 bosui in olie voor 3 minuten op laag vuur. Schep de risottokorrels erdoor en roer tot ze glanzen. Schenk de 100 ml wijn erbij en roer. Schenk een grote soeplepel warme bouillon erbij en laat de rijst zachtjes koken, roer regelmatig. Steeds als de rijst de bouillon goed heeft opgenomen, voeg je de volgende lepel toe.

Voeg 5 minuten voor het einde de doperwten toe. Meng op het laatste moment de spinazie, de overgebleven halve bosui, boter en Parmezaanse kaas erdoor. Roer tot de spinazie is geslonken en serveer direct.

3. Kleurrijke romige risotto met bieten

Ingrediënten

  • 300 g risottorijst
  • 1 liter bouillon
  • 3 sjalotten
  • 400 g geraspte bietjes
  • 100 g mortadella
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 125 g zure room

Bereidingswijze

Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en fruit met olie 1 minuut in de pan. Schep de risottorijst erdoor en bak tot de korrels glazig zijn. Schenk een grote soeplepel warme bouillon erbij en laat de risotto zachtjes koken, roer regelmatig. Steeds als de rijst de bouillon goed heeft opgenomen, voeg je de volgende lepel toe.

Voeg de bietjes toe zodra de risotto het vocht heeft opgenomen en kook 10 minuten zachtjes beetgaar. Blijf roeren. Snijd de mortadella in reepjes en rasp de kaas. Meng de zure room, mortadella en de helft van de kaas door de risotto. Schep de romige risotto op borden en bestrooi met de overige van Parmezaanse kaas.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024