springrolls

Aziatisch streetfood: zo maak je de lekkerste verse springrolls

In Vietnam kun je ze op iedere straathoek krijgen: springrolls. Het zijn eigenlijk een soort verse loempia’s die je niet frituurt maar even in warm water laat weken. Gezond, lekker en eenmaal ze klaar zijn, een pláátje.

Leestijd: 3 minuten

Springrolls

Men neme geweekte rijstvellen, men neme groentjes naar keuze, rolt ze op, en hebt fotogenieke springrolls. Zo’n drie rollen volstaan als lunch, maar je kunt er ook een paar met een portie fried rice op tafel zetten als diner. Maar ze zijn ook ideaal als aperitiefhapje; je kunt ze ruim op voorhand klaar maken en zijn licht in de maag.

How to + recept voor twee personen

Je kunt alles wat je lekker vindt in de verse loempia’s stoppen, maar om je alvast op weg te helpen delen we drie variaties: met vlees, vis en een vegetarische optie. Het voorbereiden kost wat tijd en ruimte in de keuken, waarna je ze vervolgens in elkaar flanst aan tafel. Je zou zelfs een pan heet water op tafel zetten en iedereen zijn of haar eigen rollen laten maken.

Haal dit standaard in huis, en vul ze vervolgens met de optie naar keuze:

  • Rijstvellen
  • Glasnoedles
  • Dips

Springrolls met kip

  • 300 gram kipfilet
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • ½ krop ijsbergsla
  • koriander blaadjes

Kook de kipfilet 10 minuten in kokend water. Kook de glasnoedles zoals op de verpakking staat. Snijd ondertussen de avocado en ijsbergsla in dunne reepjes en schil de mango en snijd het vruchtvlees ook in dunne reepjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Doe de glasnoedles, groenten en kip apart in kommetjes en zet ze op tafel. Vul een ondiepe pan of kom waar de rijstvellen in passen met heet water en zet op tafel.

Leg steeds een rijstvel in een bak met heet water en laat deze in ongeveer 10 seconden zacht worden. Leg het vel op een bord en vul de restvellen met de ingrediënten in een lange, rechte stapel en verdeel er wat korianderblaadjes over. Rol de vulling strak in het rijstvel. Vouw de linker en rechterkant over de rol tot je een mooie springroll hebt.

Springrolls met garnaal

  • 10 diepvries rauwe ongepelde reuzengarnalen
  • 25 gram gezouten pinda’s
  • 100 gram geraspte wortel
  • ½ krop romainesla
  • ½ komkommer
  • Muntblaadjes
  • Korianderblaadjes
  • Bieslook

Breng een laag water aan de kook in een pan. Hang, als het water kookt, een vergiet in de pan en doe de bevroren garnalen erin. Doe de deksel op de pan en stoom de garnalen in 8 minuten gaar. Laat afkoelen, pel ze en halveer ze in de lengte. Kook de glasnoedles zoals op de verpakking staat. Haal de bladeren los van de romainesla. Was en droog de bladeren en snijd ze in repen. Snijd de komkommer tot een recht stuk van 12 centimeter. Snijd in de lengte in kwarten, verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd de kwarten elk in lange repen. Zet de munt, koriander, bieslook, geraspte wortel, gesneden komkommer en de gekookte garnalen klaar. Zet een ondiepe schaal met warm water op tafel.

Dompel een rijstvel onder in het warme water en leg op een bord. Leg een paar bieslooksprieten een paar cm boven het midden van het rijstvel. Leg daaronder 3 blaadjes munt, daaronder 3 gehalveerde garnalen en daarop een blaadje sla. Leg de glasnoedles op de sla, 1 reep komkommer, de gehakte pinda’s een blaadje koriander en wat geraspte wortel. Vouw de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling en rol een slag tot de helft. Houd de vulling stevig vast en klap de zijkanten naar binnen. Rol de springroll verder op.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vegetarische springrolls

  • ½ krop rode kool
  • 1 blok tofu
  • 1 ei
  • Sesamzaadjes
  • 100 gram geraspte wortel
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • Muntblaadjes
  • Korianderbladeren

Gaar de glasnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking staat. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen. Pluk de bladeren van de rode kool. Snijd de tofu in lange repen van circa 1 bij 1 centimeter. Klop het ei los, haal de tofu erdoor en wentel de tofu vervolgens door de sesamzaadjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de tofurepen om en om in circa 5 minuten goudbruin. Zet een ondiepe schaal met warm water op tafel.

Dompel een rijstvel onder in het warme water en leg op een bord. Leg op elk vel een blaadje rode kool. Leg daarop de glasnoedels, wortelreepjes, avocado, komkommer en de gebakken tofu. Rol de vulling strak in het rijstvel. Vouw de linker en rechterkant over de rol tot je een mooie springroll hebt.

Tot slot: vergeet de dip niet. Zet een paar schaaltjes op tafel met sojasaus, zoetzuresaus of een zelfgemaakte pindadip. The choice is yours.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024