baked oats

Baked oats: deze makkelijke ontbijtcake is plots heel populair

Blijkbaar kan havermout gebakken worden tot een behoorlijk overtuigend gebakje dat niet zou misstaan op een verjaardagsfeestje. En tegelijk is het gezond genoeg om mee te tellen voor de belangrijkste maaltijd van de dag. Kunnen we straks iedere ochtend baked oats op het menu te zetten, terwijl we er geen gram van aankomen?

Leestijd: 2 minuten

Baked oats

Het afgelopen jaar hadden we door de lockdowns meer tijd gehad om in de keuken te experimenteren en vertaalt zich duidelijk ook op sociale media. Dit keer gaat een recept voor zogenoemde baked oats het internet over. Oftewel: afgebakken havermout. Doordat de havermoutpap in de oven wordt gebakken, wordt het knapperig. Voor wie graag vaker havermout zou willen eten, maar maar de papperige substantie niet appreciëren, is dit een perfecte uitkomst. De structuur van de baked oats aan de binnenkant is haast cakeachtig; wie wil daar nu niet mee ontbijten?

Die luchtige textuur komt door de combinatie van havermout en bak-ingrediënten zoals eieren en baksoda, waarna het geheel in de blender gaat. Ook handig: het is heel snel klaar. We hebben nu eenmaal geen zeeën van tijd in de ochtend.

Je kunt eraan toevoegen wat je wil. Chocolade of fruit, maar bijvoorbeeld ook wortel of rijst. Heb je geen eieren, dan neem je een rijpe banaan. Inspiratie nodig? Typ op TikTok de hashtag #bakedoats in en de app toont honderden (wat zeggen we? Duizenden!) opties. Hieronder een simpele versie van het recept.

Hoe maak je het?

Dit heb je nodig:

  • 40 gram havermout
  • 75 milliliter (plantaardige melk)
  • Halve eetlepel baksoda
  • 2 eieren (of een banaan)
  • Optioneel: honing en vanille-extract
  • Optioneel: fruit of andere toppings

Doe de 40 gram havermout in de blender. Voeg de 75 milliliter (plantaardige) melk toe. Voeg de halve eetlepel baksoda toe en daarna de twee eieren (of de banaan). Doe er optioneel esdoornsiroop, honing of suiker in voor een zoetere smaak. Voeg optioneel het vanille-extract toe. Blend het geheel en doe alles in een schotel, tas of kom die in de oven kan. Bak het mengsel vijf minuten in de oven op 180 graden. Doe de toppings op de het eindresultaat. Enjoy!

@wellnessbykaythese actually taste like a blueberry muffin 🙌🏻🙌🏻 #oats #oattiktok #oatmeal #bakedoats #oatmealrecipe #recipe #healthyrecipe #breakfast #healthy♬ Aesthetic Girl – Yusei

Inspiratie nodig voor variaties? Bij deze:

@tazxbakesok but these baked oats taste just like cake🤯recipes will be up on my instagram @tazxbakes #bakedoats #recipe #fyp♬ original sound – Alec Townsend

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022