koffiehype's

Van matcha tot chai latte: dit zijn de koffiehype’s van tegenwoordig en zo maak je ze

Koffie, ooit gewoon een eenvoudige kop zwarte koffie, is tegenwoordig een ware sport geworden. Van het zetten van exotische brouwsels tot op maat gemaakte creaties, de koffiecultuur heeft een ware revolutie ondergaan. Wat zijn de hypes waarvan je tegenwoordig op de hoogte moet zijn?

Leestijd: 5 minuten

Geen simpele kop koffie meer

Vroeger was een kop koffie vaak niet veel meer dan een snelle cafeïneboost om de dag te beginnen. Maar vandaag de dag is de wereld van koffie veel gevarieerder geworden. In de koffiebar in de stad wordt elk aspect van het proces geperfectioneerd om de ultieme smaakbeleving te creëren, maar ook thuis kunnen we er tegenwoordig wat van.

De opkomst van vegan melk en alternatieve ingrediënten

Een van de meest opvallende trends in de moderne koffiecultuur is de verschuiving naar veganistische en plantaardige alternatieven voor traditionele zuivelproducten. Terwijl koffiebars in het verleden vaak beperkt waren tot gewone melk en suiker, zijn er nu zelfs verschillende soorten melk keuzes beschikbaar, waaronder sojamelk, amandelmelk, havermelk, kokosmelk en meer. Dat komt niet alleen tegemoet in de mensen met een lactose-intolerantie of een veganistische levensstijl of hun ecologische voetdruk willen verminderen, maar geven ook een andere smaak aan drankjes zoals cappuccino’s, lattes en zogeheten flat whites.

Creatieve koffievariaties

Naast de toenemende diversiteit aan melkopties, zien we ook een explosie van creatieve koffievariaties die de traditionele grenzen verleggen. Van trendy drankjes zoals de dirty chai latte, een combinatie van chai-thee en espresso met opgeschuimde melk, tot aan decadente koffiecocktails en koude brouwsels. Deze nieuwe creaties bieden niet alleen een unieke smaakervaring, maar zijn ook vaak een lust voor het oog, met prachtige presentaties en artistieke garneringen. Dit zijn er een aantal die je tegenwoordig kunt tegenkomen:

  • Dirty chai latte: een combinatie van kruidige chai-thee en espresso, gecombineerd met opgeschuimde melk. Het resultaat is een verfrissende en tegelijkertijd krachtige drank met een unieke smaak.
  • Flat white: deze populaire Australische creatie bestaat uit een dubbele espresso met gestoomde melk, waarbij de melktextuur dikker is dan bij een traditionele cappuccino maar niet zo luchtig als bij een latte.
  • Affogato: een Italiaans dessertdrankje dat bestaat uit een bolletje vanille-ijs overgoten met een shot espresso. De warme espresso smelt het ijs terwijl de koude vanille een rijke, romige textuur toevoegt aan de koffie.
  • Iced caramel macchiato: Een verfrissende variant van de klassieke macchiato, bestaande uit espresso, opgeschuimde melk en een scheutje karamelstroop, geserveerd over ijs. Deze zoete en romige drank is perfect voor warme zomerdagen.
  • Cortado: een cortado is een Spaanse koffiedrank die bestaat uit gelijke delen espresso en warme melk. Dit geeft een zachte textuur en een straffe koffiesmaak.
  • Matcha latte: matcha is razend populair, niet alleen vanwege het feit dat het heel gezond is (het bevat veel antioxidanten), maar ook omdat het goed smaakt. Hierbij wordt matchapoeder gemengd met gestoomde melk. Er kan dan nog een shot espresso aan toegevoegd worden.

De opkomst van specialty koffie

Een andere belangrijke trend in de moderne koffiecultuur is de opkomst van specialty koffie, waarbij de nadruk ligt op hoogwaardige bonen, zorgvuldige brandingstechnieken en nauwgezette zetmethoden. In tegenstelling tot massaproductie en standaardisatie, draait specialty koffie om vakmanschap, ambachtelijkheid en aandacht voor detail. Deze focus op kwaliteit heeft geleid tot een groeiende waardering voor de complexiteit en subtiliteit van koffie, en heeft koffieliefhebbers over de hele wereld geïnspireerd om hun koffie-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Je zou verwachten dat zulke specialty koffie enkel gezet kan worden in een hippe koffiezaak, maar niets is minder waar. Door de grote populariteit zijn er tegenwoordig ontzettend veel goede ‘baristatoestellen’ op de markt. Er bestaan halfautomatische espressomachines waarbij de bonen worden gemaald en je die zelf moet aanstampen. Bij een volautomatische espressomachine worden al deze taken automatisch uitgevoerd door de machine zelf. Met een volautomatische machine hoef je alleen maar op een knop te drukken en de machine doet de rest, met een halfautomatische heb je nog iets meer vrijheid om manueel dingen aan te passen.

Om je het opzoekwerk te besparen, hebben we de beste koffietoestellen van de markt voor je op een rij gezet:

1. Sage Barista Touch Impress

Dit toestel werd in 2023 op de markt gebracht en wordt geweldig ontvangen. En wij gokken dat dat komt omdat het een ontzettend gebruiksvriendelijk toestel is waarmee je allerlei trendy koffie’s kunt zetten. Het heeft bijvoorbeeld een aanraakscherm die stapsgewijze begeleiding biedt en realtime feedback voor het zetten van jouw creatie, van het malen en aandrukken tot de extractie en het opschuimen van zijdezacht microschuim. Daarnaast zit er een nieuwe technologie in waarmee je verschillende soorten plantaardige en zuivelmelk kunt opschuimen op basis van hun unieke eigenschappen. Aangezien plantaardige melk steeds vaker wordt gebruikt in het Belgische koffieritueel, is dit een welkome toevoeging.

Soort: halfautomatische espressomachine

Prijs: € 1.299,90

2. De’Longhi La Specialista Prestigio

De De’Longhi La Specialista Prestigio EC9335.M, gelanceerd aan het einde van 2021, is een verbeterde versie van de oorspronkelijke La Specialista. Deze machine biedt een vrijwel volledig geautomatiseerde espresso-ervaring, waarbij je zelfs geen bonen hoeft te malen. De koffiemolen is ingebouwd, net als de automatische tamper en het melksysteem. Het melksysteem warmt razendsnel op: binnen 8 seconden kun je melk opschuimen. Met de ingebouwde, automatische tamper hoef je niet langer te raden hoe hard je de koffie moet aandrukken, omdat deze dit voor je regelt.

Soort: halfautomatische espressomachine

Prijs: € 899,90

3. Philips 5400 Series

Deze volautomatische espresso machine beheert het hele proces van boon tot brouwsel naadloos, is ontworpen met duurzame keramische molens en beschikt over het eenvoudig te reinigen LatteGo-melkschuimsysteem en een zetgroep die maximaal aroma’s uit je koffiebonen haalt. Met de cyclonische opschuimtechnologie kun je ook verschillende soorten melk (en dus ook plantaardige alternatieven!) omtoveren tot een heerlijk schuimlaagje.

Soort: volautomatische espressomachine

Prijs: € 679,99

4. Siemens S500 Home Connect

Dit koffieautomaat is wel heel gebruiksvriendelijk, want je kunt het bedienen met een app! Daarnaast is er een display met touchscreen. Ook heeft deze een Barista Mode, waarmee je heel specifiek de sterkte, hoeveelheid en temperatuur van de tien verschillende koffie’s kunt bepalen. Een extra troef: dit toestel maakt maximaal 62,5 dB geluid, wat een stuk zachter is dan vergelijkbare apparaten.

Soort: volautomatische espressomachine

Prijs: € 1.499

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024