Leestijd: 2 minuten
Gebruik de beste chocolade die u kan vinden en geef toe aan het zinnelijke genot van een brownie die smelt in uw mond… Pierre Marcolini verzint er nog een delicate karamel met gedroogde vruchten bij.
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 40 minuten
INGREDIENTEN
Voor een tiental brownies
- 180 g zwarte chocolade (vb. grand cru Criollo Blanco uit Mexico)
- 240 g zachte boter
- 5 eieren
- 400 g poedersuiker
- 120 g bloem
Karamel
- 200 g gepelde pistaches
- 30 g gepelde hazelnoten
- 30 g gepelde amandelen
- 50 g vloeibare room 35% MG
- 200 g poedersuiker
- 50 g zachte boter
- 1 stevig snuifje fleur de sel
BEREIDING
Brownies
- Hak de chocolade fijn met een mes.
- Laat smelten in bain-marie met de boter in kleine klontjes gesneden.
- Laten afkoelen.
- Meng de eieren met de suiker.
- De chocolade en de gesmolten boter toevoegen.
- Voeg de bloem toe.
- Boter een bakvorm in en stort er het deeg in.
- Zet 40 minuten in de oven.
- Laten afkoelen vooraleer uit de vorm te halen.
Karamel
- Oven voorverwarmen op 160°C.
- Leg de pistachenoten, hazelnoten en amandelen op een plaat en zet 15 minuten in de oven.
- Zet opzij.
- Laat de room lauw worden.
- Zet opzij.
- In een andere kom kookt u de suiker droog, op een zacht vuur, tot u een blonde karamel bereikt.
- Deglaceer met de room en blijf roeren.
- Voeg de boter in kleine klontjes toe alsook de fleur de sel.
- Voeg de geroosterde noten toe.
- Laat afkoelen.
- Overgiet de nog warme brownie met de notenkaramel.
*Uit ‘Cacao – De la fève à la tablette’
Pierre Marcolini, Marie-Pierre Morel & Chae Rin Vincent,
Ed. de La Martinière, 380 blz., € 39,90.