Onze recepten voor een gezonde dag

Leestijd: 3 minuten

Morgen: Healthy Bowl

‘Smoothie bowl’, ‘Rain bowl’, ‘Açaï bowl’. Het kind heeft heel wat namen, maar de essentie is dezelfde: dit gaat over een ontbijt dat niet alleen mooi is om naar te kijken – want eten we niet vooral met de ogen? – maar ook gezond is én lekker. Het is ultra-compleet en lost al onze behoeften in om de dag in topvorm te beginnen en geen hongerklop te krijgen. Zo bereidt u het.

  1. schept u uw favoriete yoghurt (natuur of met fruit of zelfs met schapen- of sojamelk voor wie geen lactose verteert);
  2. u vult aan met ‘superfood toppings’ rijk aan ijzer, omega 3 en 6, mineralen, vitaminen, magnesium… Bijvoorbeeld: starten met een knapperige muesli – ideaal voor een aangename textuur in de mond – met chia zaden, kokosschaafsel, amandelen, vers fruit (banaan, bosbessen, mango, enz.) of gedroogde vruchten (cranberries, aardbeien, rozijnen, goji bessen). Geef uw wensen en verbeelding vrije baan.

healthy-bowl-fifytandme-magazine

Middag : Salade van venkel en avocado

Dit lichte slaatje met 50 tinten groen is eens iets anders dan de klassieke groene salade en bovendien is het makkelijk en snel te bereiden én rijk aan vitaminen, fris en light. Zo maakt u het.

  1. Versnijd 4 kleine venkelknollen tot fijne schijfjes. Doe daarna hetzelfde met 2 avocado’s. Meng de schijfjes met het sap van 1 citroen. Bestrooi met zwarte sesam, enkele blaadjes van jonge, geciseleerde spinazieblaadjes of met bieslook en peterselie (voor zijn vitamine C-gehalte).
  2. Plaats gedurende een kwartiertje in de koelkast (niet langer om te voorkomen dat de avocado zwart uitslaat) en degusteer koud.

Tip: u kunt er ook een stevige maaltijd van maken door enkele gamba’s toe te voegen en enkele kwartjes van clementines of pompelmoes (kwestie van smaak en kleur).

salade-fenouil-avocat-fiftyandme-magazine

Avond : ‘Snacked’ gemarineerde zalm en gekonfijte zonnegroenten

Zin in een eenvoudig recept én in een maaltijd met veel smaak en goede vetten? U beslist…

  1. Versnijd 1 aubergine, 1 courgette en enkele tomaten tot blokjes of schijfjes.
  2. Plaats de groenten in een grote terrine (of tajine), voeg enkele ongepelde lookteentjes toe alsook 3 of 4 doormidden gesneden sjalotten. Bovenop legt u takjes van uw favoriete aromatische kruiden (tijm, rozemarijn, laurier, afzonderlijk of gecombineerd).
  3. Besprenkelen met een kwaliteitsolijfolie. Laat in de oven ongeveer anderhalf uur garen op lage temperatuur onder folie zodat de groenten zacht worden smelten en bijna konfijten. Af en toe een keertje roeren en indien nodig een beetje water toevoegen. Klaar? Dan mag er een snuifje grof zeezout (Guérande) en peper op.
  4. Zet de groenten bedekt opzij terwijl u de vis bereidt zodat ze warm blijven.
  5. Laat de zalmmootjes (bio of wild) gedurende 20 minuten marineren in sojasaus vooraleer te bakken. Vervolgens laat u uw antiaanbakpan opwarmen zonder vetstoffen toe te voegen en plaatst u de vis op de velzijde. Na 2 tot 3 minuten grillen plaatst u gedurende 3 tot 4 minuten een deksel zodat de vis lekker gaart zonder uit te drogen. Op het einde van het bakproces draait u de mootjes even om, zodat ook de andere kanten snel kunnen goudkleuren.

Leg alles op een bord met bovenop de groenten enkele blaadjes raketsla als versiering.

Tip: plaats de zalm op een graffiti van balsamicocrème of enkele schijfjes citroen voor een ‘gastronomischer’ effect. Wie grote honger heeft, kan de schotel aanvullen met een portie quinoa.

recette-saumon-fityandme-magazine


© Fiftyandme 2024