aardbeiensalade

Uitproberen: de ultieme aardbeiensalade voor deze zomer

Christophe Schmitt, chef-kok van het Zuid-Franse vijfsterrenhotel Le Faventia Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort, deelt het geheim achter een van zijn zoetste zomerrecepten: de salade van Carqueiranne-aardbeien met basilicumpesto en Fontainebleau.

Leestijd: 2 minuten

Ingrediënten voor 8 personen:

Fontainebleau
–  500 g witte kaas (7.5% vet)
– 250 g vloeibare room
– 4 eiwitten (120 g)
– 80 g suiker

Gebakken aardbeien in een suikerkorstje
– 500 g kristalsuiker
– 2 eiwitten (50 g)
– 250 g verse aardbeien

Basilicumpesto
– 1 bosje basilicum
– 10 cl olijfolie
– Sap van ¼ citroen

Garnering
– 500 g verse aardbeien
– 2 bakjes wilde aardbeien
– Basilicumscheutjes

Bereiding aardbeiensalade:

Fontainebleau

Sla de room stijf en zet hem op een koele plaats. Klop met een garde de eiwitten en de suiker tot een meringue. Vermeng daarna de slagroom met de meringue en spatel er voorzichtig de witte kaas door. Leg een fijne, schone doek in een vergiet en schep het mengsel erin. Laat 24 uur uitlekken in de koelkast.

Gebakken aardbeien in een suikerkorstje

Meng de kristalsuiker met de eiwitten zodat de suiker gelijkmatig bevochtigd wordt. Verdeel het geheel op een bakplaat tot een dikte van ongeveer 2 cm. Ontkroon de aardbeien en duw ze zachtjes in het suiker-eiwitmengsel. Stel de oven in op 170°C en laat – naargelang het formaat van de aardbeien – 15 tot 20 minuten bakken. Haal uit de oven wanneer de aardbeien gekonfijt zijn en de suiker lichtjes schuimt. Laat de aardbeien afkoelen tot kamertemperatuur en plet ze vervolgens grof. Zet ze op een koele plaats.

Basilicumpesto

Stamp de basilicumblaadjes fijn (eventueel met behulp van een vijzel) en voeg de olijfolie toe om een homogene pasta te bekomen. Werk af met citroensap. Bewaar de pesto in een gekoelde ruimte voor verder gebruik.

Afwerking:

Schep een flinke eetlepel geplette aardbeien in een kommetje. Bestrijk de aardbeien met een theelepel basilicumpesto en plaats de Fontainebleau in het midden. Garneer de randen met wat verse en wilde aardbeien, basilicumpesto en enkele basilicumscheutjes. Serveer de aardbeiensalade koel.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024