Vier Saint Patrick’s Day met dit Ierse rundvlees recept!

In het kader van Saint Patrick’s Day op 17 maart eren we Iers rundvlees. Het vlees staat wereldwijd bekend om zijn unieke kwaliteit en belooft een extra lekkere ervaring te worden wanneer je het proeft volgens de regels van de Ierse kunst.
Leestijd: 2 minuten

Saint Patrick’s Day is een echte traditie en wordt ieder jaar uitbundig gevierd. De Ieren kleden zich in het groen en hangen een stel klavers aan hun hoed terwijl er vele activiteiten worden georganiseerd. Om geluk aan te trekken in het leven is het de gewoonte om een klavertje in whisky te dopen en het over de linkerschouder te gooien. Maar heb je het over Saint Patrick’s Day, dan heb je het ook over een goede maaltijd: daarom bij deze een perfect recept om de dag te vieren.

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml Guinness bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  3. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  5. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.


© Fiftyandme 2024