Frida Kahlo brussel

Frida Kahlo – Immersive experience in Brussel: krijg een unieke inkijk in haar iconische leven

Sinds 17 maart 2022 kan je in de Hortagalerij in Brussel het leven van Frida Kahlo ontdekken. Door middel van projecties en muziek word je ondergedompeld in het leven van de Mexicaanse kunstenares.

Leestijd: 2 minuten

Frida Kahlo in Brussel

Na Vincent Van Gogh, Claude Monet en Gustav Klimt is nu de Mexicaanse, feministische kunstenares Frida Kahlo- als eerste vrouw- gezegend met een eigen immersive experience. Hoewel het bij Van Gogh, Monet en Klimt vooral om de kunst ging is het daar bij Frida Kahlo niet om te doen. Deze tentoonstelling wil je geen inkijk geven in haar oeuvre, maar in haar leven.

Van het moment dat er op zesjarige leeftijd polio bij haar werd vastgesteld tot het busongeval waarbij ze doorboord werd met een metalen staaf en de eerste keer dat haar werk werd tentoongesteld in New York 1938. Deze expositie neemt je mee door alle sleutelmomenten in haar leven.

Voor het maken van de expositie stelden de curatoren van Exhibition Hub zichzelf de vraag ‘Waarom is Frida Kahlo een icoon en waarom ontdekten we dat pas na haar dood?’ Om een antwoord op deze vraag te vinden doorzochten ze 13 archieven die voor het eerst samenkomen in 1 expositie. Op die manier krijg je een beeld van wat voor vrouw Frida Kahlo was en dat is vooral een bijzonder inspirerende en positieve vrouw ondanks al haar moeilijkheden zoals het ondergaan van 32 operaties, 3 miskramen en uiteindelijk ook onvruchtbaarheid.

Immersieve kamers

In de immersieve kamers kom je volledig in Mexicaanse sferen. Met de foto’s en teksten van Frida en de Mexicaanse muziek op de achtergrond voelt het alsof je echt in haar leven bent beland. De expositie bestaat vooral uit foto’s van de kunstenares, typisch met een doorlopende wenkbrauw en gehuld in kleurrijke kleding en veel juwelen om de aandacht van haar lichamelijke gebreken af te leiden.

Frida Kahlo brussel

Virtual reality

Als je na de kamers met indrukwekkende projecties en vrolijke muziek nog steeds niet in Mexicaanse sferen bent, zal dat wel veranderen in de virtual reality kamer. Door middel van een VR-bril word je meegezogen in Frida’s leefwereld. Van een zingende Frida met een traditionele mariachi band tot een ritje in haar bed door de straten van Mexico en zelfs zwevend tussen papaja’s en watermeloenen. In de VR-ruimte vergeet je even waar je echt bent.

Als je zelf wil ondergedompeld worden in de wereld van Frida Kahlo kan dat vanaf 17 maart 2022
Hortagalerij: Grasmarktstraat 116, 1000 Brussel. Tickets verkrijgbaar via de site
Standaard ticket (toegang tot de tentoonstelling): 14,50 €
VIP ticket (met snelle toegang tot de tentoonstelling, toegang tot de VR ervaring en een gratis poster): 22,50 €

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 


© Fiftyandme 2022