grace house mural

Uitstap? Binnenkort opent de unieke kunstexpositie van Keith Haring ‘Grace House Mural’

Vanaf 9 maart zullen de unieke werken van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (je weet wel, de dansende figuren in heftige kleuren) tentoongesteld worden in het Nederlandse Heerlen, niet zover van de Belgische grens. Zo wordt zijn Grace House Mural voor de eerste keer tentoongesteld in Europa – niet te missen voor de kunstliefhebbers dus.

Leestijd: 2 minuten

Keith Haring

In maart komt de tentoonstelling Grace House Mural naar het Nederlandse Heerlen. Verwacht je aan  dansende, bewegende kleurrijke mannetjes in de typische stijl van de New Yorkse artiest. Grotendeels zie je er tekeningen en muurschilderingen die hij maakte in het openbare leven van New York in de jaren 80, zoals in de metrostations. Hij schilderde vaak op openbare plaatsen omdat hij vond dat iedereen toegang moest krijgen tot kunst. 

Grace House Mural

De tentoonstelling bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is gelijknamig aan de expositie zelf: ‘Grace House Mural’, bestaande uit 13 wandstukken die hij maakte voor een katholiek jeugdcentrum. Toen het jeugdcentrum werd afgebroken werden de wanden bewaard. Hij maakte deze tekeningen zonder schets, op een half uur en uit de losse pols. De wanden zijn indrukwekkend om te zien en het is een unicum want de ze zullen voor de eerste keer ooit in Europa te zien zijn. 

Keith Haring © Keith Haring Foundation
Keith Haring © Keith Haring Foundation
Keith Haring © Keith Haring Foundation
Keith Haring © Keith Haring Foundation

Daarnaast is er ook een fotoreeks die werd gemaakt door Harings goede vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi. Toen Haring in de metrostations van New York ging tekenen vroeg hij Kwong Chi om foto’s te maken van het gebeuren. Die, en de uiteindelijke tekeningen uit de metro, zijn te zien in het deel ‘Subway Drawings’ van de expo. 

Keith Haring drawing in New York City Subway, New York, 1983 Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc. Kunstwerk: © Keith Haring Foundation
Keith Haring in his Broome St Kitchen with Customized Appliances by Kenny Scharf, New York, 1984 Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc.
Keith Haring and Tseng Kwong Chi, New York, 1986 Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc.

Wie Haring zegt, zegt dansende poppetjes, maar wist je dat hij die ook tekende als decor van echte dansvoorstellingen? In het derde deel van de expo zie je vijf originele werken die hij voor de dansvoorstelling ‘Epochal Songs’ maakte. Via een dynamische installatie komt de dansvoorstelling zelfs terug tot leven in de tentoonstelling. 

Periode: 9 maart t/m 25 september 2022
Plaats: SCHUNCK Glaspaleis, Bongerd 18 in Heerlen
Openingstijden: di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
Inkom: volwassenen 12,50 € | studenten 10 € | kinderen gratis

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022