Marie Siska in Knokke: wafeltjes met smaak en geschiedenis

Leestijd: 6 minuten

Terug in de tijd, naar 1882… Fransisca ‘Siska’ Fincent bakt voor elke verjaardag van haar tien kinderen hartvormige wafeltjes. Al snel worden die ook buiten de familie bekend en maakt Siska van haar herberg een wafelhuis. Haar kinderen en kleinkinderen treden in haar voetsporen, en op een bepaald moment houdt de familie maar liefst 5 wafelhuizen in en rond Knokke open. Vandaag blijft alleen “Marie Siska” over, nu in handen van Stefan Dossche. Zijn restaurant is zopas geklasseerd door het gemeentebestuur, hij geeft ons tekst en uitleg.

Life-Magazine-Marie-Siska-from-the-sky

Is het waar dat Marie Siska is geklasseerd ?

Ja dat klopt ! Twee jaar geleden is mijn moeder overleden en het gemeentebestuur had schrik dat mijn familie zou kiezen om de zaak te verkopen voor een vastgoedproject.
Dat is echter nooit de bedoeling geweest, reeds in 1987 heeft mijn vader beslist om de toekomst van Marie Siska veilig te stellen. Hij richtte een naamloze vennootschap op en bracht de zaak erin onder. Ik heb toen al een groot stuk van de aandelen gekocht en na mijn mama’s overlijden heb ik samen met mijn echtgenote Nathalie het resterend stuk van de aandelen overgekocht van mijn familie.

Jullie zijn dus overtuigd om de zaak verder te zetten, want dit was toch een grote investering ?

Daar zijn we ons bewust van. Maar het is een investering in de toekomst. Onze enige dochter Marie-Julie wil de zaak verder zetten dus het was een goede keuze.

Life-Magazine-Marie-Siska

Wat houdt de klassering in ?

Het moet altijd horeca blijven en liefst de huidige trend aanhouden. Er mag wel nog uitgebreid worden, zowel in de hoogte als ondergronds. Ook zeer belangrijk is dat de buren onze activiteiten niet kunnen blokkeren. Maar we hebben goede buren en een goede verstandhouding dus dat probleem doet zich tot nu toe niet voor.

Je bent dus eigenlijk blij met de klassering?

Ja, want dit betekent dat het levenswerk van mijn voorgangers verder zal blijven bestaan. Het is al erg genoeg dat de andere Siska’s verdwenen zijn maar dat gebeurde buiten de wil van onze familie.
Voor ons is Marie Siska ook geen straf. We voeren deze zaak met hart en ziel en ze geeft ons een boeiend leven in return. De klanten komen graag en zijn ook zeer dankbaar dat wij blijven bestaan. Er was al terug paniek toen de borden van de klassering in de Zoutelaan uithingen, we hebben het mogen uitleggen.

Life-Magazine-Marie-Siska-Jardin-2

Heb je plannen of nieuwe projecten met de zaak?

Natuurlijk, stil staan is achteruit gaan, zegt men hier. Dit jaar wordt er opnieuw serieus geïnvesteerd in de speeltuin, er komt een gloednieuw piratenschip en “The mission to Mars” wordt volledig omgebouwd met superleuke glijbanen en wordt “The mission to Saturn“ met een eigen mission control center. We investeren ook constant in allerhande kleine verbeteringen om het de mensen zo aangenaam mogelijk te maken.

We hebben de indruk dat jullie de zaak met veel passie doen?

Dat is zo en ook de enige manier. Moest je zo’n zaak doen puur uit commerciële overweging , dan hou je dit maar een paar jaar vol. Ik moet wel toegeven dat het nu en dan ook voor mij eens teveel wordt en ik zin krijg om de handdoek in de ring te gooien, maar de dag nadien ben ik het weer vergeten.

Life-Magazine-Gaufres-Marie-Siska

Wat zijn de troeven van Marie Siska?

Dat zijn er verschillende. Je kan er met de hele familie terecht, de kaart is gemaakt voor groot en klein. De unieke ligging in het Zoute. De grote tuin en speeltuin, de gratis parking. Zo kan ik nog wel even blijven doorgaan, maar de allergrootste troef zijn… de Siska Wafels! Die blijven een topper. Ondertussen wordt de zaak aanzien als het ‘Instituut’ van het Zoute.


© Fiftyandme 2024