55-plussers gelukkiger

55-plussers zijn gelukkiger dan jongeren, zo blijkt uit Belgisch onderzoek

Wist je dat 55-plussers zich beter voelen in hun vel dan jongere mensen? Dat blijkt althans uit een nationaal onderzoek* onder 2.000 Belgische vijftigers, uitgevoerd door het merk Zespri Kiwifruit in samenwerking met het onderzoeksbureau iVox.

Leestijd: 2 minuten

Wat leert de studie ons?

Hoe gaat het met je? Een vraag van Zespri en iVox die positieve reacties opleverde van de 2.000 ondervraagde 55-plussers. Meer dan 64% van hen voelt zich goed in zijn of haar vel en 65% zegt zelfs gelukkig te zijn. Deze percentages lijken op het eerste gezicht laag, maar zijn veel hoger dan die voor jongere leeftijdsgroepen. Deze percentages bedragen respectievelijk 51% en 58% voor de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar en slechts 48% en 55% voor de leeftijdsgroep tot 34 jaar. “Deze leeftijdsgroep (55-plussers) scoort hoger dan de andere voor de belangrijkste factoren van algemeen geluk”, zegt Kirsten Pint, marketing manager Benelux van Zespri. Hoe kunnen we hier niet blij mee zijn?

Slechte gewoontes onder 55-plussers

Een studie die ook wijst op bepaalde slechte gewoonten die mensen van in de vijftig moeten bijsturen. Meer dan 8 op de 10 ondervraagden geven toe gezonder te willen eten. In de studie wordt echter benadrukt dat 71% van de 55-plussers elke dag groenten en fruit eet. De grootste zorg is het ontbijt, dat door 20% van de 55-plussers wordt overgeslagen. Dit is het slechtste percentage van de dag, vergeleken met 83% en 89% van de ondervraagden die toegeven dat zij respectievelijk lunch en avondeten eten.

Te weinig sport en buitenactiviteiten

Hoewel het moreel en de veerkracht boven het gemiddelde liggen, kan volgens de studie niet hetzelfde worden gezegd van de sport. Gebrek aan tijd met een druk gezinsleven en carrière? Volgens de studie doet 13% van de ondervraagden helemaal niet aan sport, terwijl de helft van de ondervraagden gemakkelijk toegeeft te weinig aan lichaamsbeweging te doen. De redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend, zoals slecht weer (39%), gebrek aan energie (26%) en de afwezigheid van een partner (23%). Een gebrek aan lichaamsbeweging gaat ook gepaard met een gebrek aan buitenactiviteiten (64% van de ondervraagden geeft toe ten minste één uur per dag buiten te zijn).

Note: een *online studie uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVox tussen 21 en 30 december 2021 bij 2.000 Belgen, representatief wat betreft geslacht, provincie, leeftijd en diploma.

Voor degenen die hun vitaliteit willen berekenen, heeft het merk Zespri een nieuwe onlinesite ontwikkeld waar iedereen zijn vitaliteitsindex kan berekenen, om zich te situeren in de gepubliceerde resultaten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022