dash-dieet

Een diëtiste vertelt over het nieuwe DASH-dieet: een goede manier om af te vallen?

Er bestaan tegenwoordig al heel wat verschillende soorten diëten om een paar kilootjes te verliezen. Maar het DASH-dieet, heb je daar al van gehoord?

Leestijd: 2 minuten

Éigenlijk hameren diëtisten erop om een andere benaming voor het DASH-dieet te gebruiken; namelijk ‘zoutarm dieet’ of ‘natrium dieet’. Lisa Schiettecatte, erkend diëtiste in het UZ Brussel, legt aan ons uit waarom deze dieetvorm zo interessant is.

Het DASH-dieet: wat is het?

Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten rond het midden van de jaren 90. Oorspronkelijk was het niet bedoeld als een dieetplan voor gewichtsverlies, maar werd het bedacht als hulpmiddel om de bloeddruk te verlagen. Dat moest het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Tegenwoordig is het dieet zo populair dat het in eerste instantie wordt gebruikt als afslankmethode. De verlaging van de bloeddruk lijkt dan simpelweg een aangename bijkomstigheid.

Hoe gaat zo’n DASH-dieet in zijn werk?

Hoewel er duidelijk ‘dieet’ achter de naam geschreven staat, is het discutabel of het effectief wel om afslankmethode gaat. Volgens wetenschappelijke inzichten is het DASH-dieet beter te omschrijven als voedingspatroon. Omdat er, als je het vergelijkt met andere diëten, geen voedselgroepen voedingsstoffen worden geëlimineerd. Wanneer je dit DASH-dieet volgt, merk je al snel dat het grosso modo overeenstemt met een gezond eetpatroon volgens de actieve voedingsdriehoek. Hiertoe behoren: granen, fruit, groeten, magere zuivel, vlees, gevogelte, vis, noten, zaden en peulvruchten. Deze voeding is arm aan natrium, het component van keukenzout, en rijk aan kalium, magnesium, calcium en voedingsvezels.

Wat zijn de voordelen?

Het DASH-dieet heeft een tal van interessante voordelen. Voor heel wat mensen zijn diëten te strikt en streng, waardoor ze het niet op lange termijn kunnen volhouden. Als je het DASH-dieet volgt, krijg je niet te maken met die vervelende eetregels. Maar deze methode laat je kennismaken met een gezond, gevarieerd en ook eenvoudig eetpatroon.

Het belangrijkste voordeel is dat er bij zo’n DASH-dieet extra aandacht gaat naar de verlaging van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat dit dieet het risico op hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2 verkleint.

Deze moet zeker ook aan het rijtje toegevoegd worden: een keer zondigen mag zeker!

Wat zijn de nadelen?

Het DASH-dieet heeft overwegend positieve gevolgen voor het lichaam. De nadelen zijn eerder persoonlijk. Het is belangrijk dat wanneer je het dieet wil volgen, je over een serieuze portie doorzettingsvermogen en inzet beschikt. Deze methode van diëten biedt je enkel een oplossing op lange termijn. Volhouden maar!

Waarom het DASH-dieet volgen?

Lisa Schiettecatte, erkend diëtiste in het UZ Brussel, beveelt deze dieetvorm aan haar patiënten zeker aan: “Het DASH-dieet is voor iedereen uitermate geschikt. Niet alleen patiënten met een hypertensie, maar ook zij die graag gezonder willen leren leven, hebben er baadt aan.” Er zijn volgens Lisa Schiettecatte geen nadelen aan het dieet verboden. “Stel, je worstelt niet met een te hoge bloeddruk, dan nog kan deze methode je helpen om de bloeddruk stabiel te houden.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024