ballon

« Ballon »: als de realiteit de fictie overtreft

Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal vertelt deze film het ongelofelijke project van twee Duitse families in volle Koude Oorlog, toen Duitsland in twee verdeeld was door de Berlijnse muur. De families Strelzyk en Wetzel die in Oost-Duitsland wonen, willen vluchten naar het westen aan boord van een zelfgemaakte luchtballon…

Leestijd: < 1 minuut

Het was een wilde gok : de grens oversteken met behulp van een luchtballon die ze met hun eigen handen hadden gemaakt. Vier volwassenen en vier kinderen zouden de reis maken. Op 16 september 1979, na 28 minuten en 18 kilometer, was hun ontsnapping gelukt : ze lieten Oost-Duitsland achter zich voor een beter leven in West-Duitsland.

Een inspirerende realiteit

« Ik werkte samen met Peter, en we werden vrienden. We deelden dezelfde frustraties over het leven in Oost-Duitsand en we droomden van een beter leven, aan de andere kant. De zus van mijn vrouw, Petra, die het oosten verliet in 1958, bracht ons een bezoek in 1978.

Ze had een krant met zich mee waarin een reportage met foto’s stond over een internationaal luchtballonfestival in Albuquerque in de Verenigde Staten. Het is op die manier dat ik dat waanzinnige idee kreeg : de grens overvliegen… », legt Günter Wetzel uit.

Peter ondernam een eerste vruchteloze poging, alleen met zijn vrouw en zijn kinderen, ook al had Günter hem proberen ontmoedigen omdat hij bang was dat hij zijn gezin in gevaar zou brengen. Pas daarna begonnen ze te bouwen aan de tweede luchtballon met lakens, tafzijde en warme lucht.

Het was een verhaal dat een gevoelige snaar raakte bij de Duitse regisseur Michael Bully Herbig, die erin slaagde om de filmrechten te krijgen van Disney, die tot dan toe de exclusiviteitsrechten had over het verhaal. Hij onderhield een apart contact met de twee families om op die manier het verhaal zo echt en waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen vertellen.

Het resultaat ? Een film die ons veertig jaar terug in de tijd brengt, die ons ontroert en ons eraan herinnert dat uiteindelijk niks onmogelijk is.

Vanaf 17 april te ontdekken in de filmzalen.

www.cineart.be