De intuïtieve decoratiestijl van Lucia Esteves: “Je hebt niet veel nodig om iets speciaals te creëren”

Lucia Esteves creëert sfeer. Zij maakt onze interieurs persoonlijker door levendige en emotioneel geladen kleuren en stijlen te combineren met moderniteit. Speciaal voor Fifty & Me leende ze zich tot een fotoshoot.

Leestijd: 4 minuten

Tekst: Isabelle Blandiaux
Foto’s: Emmanuel Laurent
Styling: Delphine Dumoulin

De intuïtieve decoratiestijl van Lucia Esteves

‘Toen ik jonger was, danste ik veel’, blikt Lucia terug op het verleden. ‘Ik werd gefascineerd door de showbusiness, de enscenering, de muziek, de belichting. Dat heeft me allemaal beïnvloed en me bewust gemaakt van het belang van muren en de sfeer in een kamer. Je hebt niet veel nodig om iets speciaals te creëren.’

Al wie is binnengestapt in een van haar chique interieurboetieks zal dit beamen: Lucia heeft een sterk gevoel voor scenografie. ‘Ik word hierin ook zeker beïnvloed door mijn ouders. Zij waren actief in twee verschillende textielsectoren. Mijn vader, die Portugees is, richtte zich op de kwaliteit van garens, grondstoffen en spinnerijen, en vervolgens op het ontwikkelen van collecties huishoudlinnen die in Portugal werden gemaakt. Van mijn moeder, die Belgische is, ontdekte ik gebreid textiel.’ Wat Lucia ook meekreeg van haar vader was de geest voor het ondernemerschap, van energiek doorzetten, je eigen weg durven te volgen en jezelf in vraag durven te stellen.


Saffraan poplin kaftan jurk van Aude De Wolf. Pet Bellerose. Broek Arket. Kousen Falke. Boots & Other stories. Halsketting en ringen Collectors Gallery. Make-up & hair by Sisley.

Hoodie en bedrukte joggingbroek van Jean-Paul Knott. Sneakers Lacoste. Ringen Collectors Gallery. Kousen Falke. Fotografisch werk op de achtergrond door Mireille Roobaert. Make-up & hair by Sisley.

Eigen smaak

Lucia Esteves stamt uit Leuze-en-Hainaut, vlakbij Doornik. In 2002 opende ze haar eerste boetiek in Brussel, in de buurt van de Kasteleinswijk. Drie jaar later verhuisde ze naar de Brugmannwijk, waar ze nu nog steeds gevestigd is. ‘Ik heb in de loop der jaren mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik ben niet klassiek, eerder tijdloos, soms gedurfd. Belangrijk is: ik kan me heel goed inleven bij elke klant. Ik baseer mijn werk sterk op feng shui, dat is afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde. Mijn doel is om balans te vinden tussen de elementen, om het interieur te harmoniseren. Als dat te warm is, voeg je een beetje koude toe. Ik ben ook gestart met ikebana, een fascinerende oude Japanse bloemsierkunst. Ik hou van dit soort boeddhistische filosofieën, de balans tussen yin en yang.’

Het luisterend oor staat centraal in haar aanpak. ‘Ik ga nooit proberen om blauw te pushen omdat het trendy is. Het is niet omdat bepaalde klanten een “complete make-over” verlangen, dat je alles moet omgooien. Soms volstaan een paar kordate ingrepen. Ik hou van planten en tapijten om ruimtes te structureren. Het totale plaatje moet kloppen. Alleen al door de kleur van een gang te verdonkeren, kan je een mysterieuze sfeer creëren. Maak dat elke plek iets uitstraalt. Als alles wit is met donkere structuren, krijg je al snel de indruk van een onpersoonlijke showroom. Ik voel mezelf steeds meer decoratiecoach, omdat sommige mensen niet aanvoelen hoe ze het moeten aanpakken. Ik probeer hun persoonlijkheid over te brengen in hun huis en stimuleer het gevoel rond de kleuren, de meubels en de kunstwerken.’

Lucia staat open voor alles wat belangrijk is in haar leefwereld. Van coaching, over alles wat kleur is, tot psycho-decoratie. Het verbreedt haar horizon en helpt haar om de pigmenten en haar gevoel te kanaliseren. ‘Hoe donkerder de tinten, hoe lager de energie, hoe rustiger. Terwijl je de hersenen laat weten dat je in een dynamische stemming bent als je helder geel gebruikt. Veel mensen zijn bang voor kleur in hun huis. Ik moet ze dus overtuigen dat dit kan.’

Showroom

Lucia Esteves heeft haar winkel onlangs volledig heringericht. Het is nu een showroom, een lifestylegalerie met werk van Belgische keramisten en kunstenaars, alsook canapés, huishoudlinnen en Belgische, Franse en Italiaanse kwaliteitsverf. ‘Ik heb de ruimte heringericht met een plafond in Klein blauw en een inkom in fluorescerend oranje, om mensen te helpen aanvoelen wat de emotionele impact is van een overstap naar kleur. Ik werk met lokale en duurzame labels, want dat is de logica zelf.’


Maxi-jumpsuit in jersey Essentiel Antwerp. Vest met rits MaxMara. Leren tas Liviana Conti. Zonnebril Nathalie Vleeschouwer. Koperen halsketting en ringen Collectors Gallery. Make-up & hair by Sisley.

Hoodie en bedrukte joggingbroek Jean-Paul Knott. Gele trenchcoat Aude De Wolf. Sneakers Lacoste. Ringen Collectors Gallery. Make-up & hair by Sisley.
Jurk van bedrukte zijde Essentiel Antwerp. Make-up & hair by Sisley.

Afbeelding bovenaan het artikel: Groene jurk met print Christian Wijnants. Riem Essentiel. Pet Bellerose. Ringen Collectors Gallery. Make-up & hair by Sisley.

Het hele shoot ontdek je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.


© Fiftyandme 2024