kamala harris

5 dingen die je nog niet wist over madam vicepresident Kamala Harris

Dat Kamala Harris (56) als de eerste zwarte en Zuid-Aziatische vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten geschiedenis schrijft, weten we. Maar wist je dit ook al?

Leestijd: 3 minuten

1. Ze was een paar jaar geleden erg kritisch over Biden

Ze is de eerste vrouw. Ze is de eerste persoon van kleur. Ze is de eerste van Zuid-Aziatisch-Amerikaanse afkomst. Toen Kamala woensdagmiddag voor het Capitool in Washington haar rechterhand opstak en “I do solemnly swear” uitsprak, had ze maar liefst drie primeurs. Vicepresident Kamala Harris heeft de tweede hoogste ambt in de Verenigde Staten, en dat is behoorlijk bijzonder.

In 2019 deed ze als presidentskandidate mee maar gaf vrij snel op. Ze was toen trouwens erg kritisch voor haar tegenkandidaat Joe Biden, hoewel ze goed bevriend was geweest met diens overleden zoon Beau. Ze vond zijn negatieve stem tegen diversiteitsprojecten in de jaren zeventig niet goed, waaronder een buslijn waarmee zij als jong meisje van kleur naar een gemengde school kon gaan. Dat weerhield Joe Biden er niet van om Kamala na zijn nominatie als running mate te vragen. Nu is het dikke mik tussen hen.

2. Ze heeft diploma’s politicologie, economie en rechten op zak

Haar middelbare schooltijd bracht Harris door in Canada, waar haar moeder lesgaf aan een universiteit. Kamala verhuisde later naar Washington om politicologie en economie te studeren aan Howard University. Later ging ze terug naar Californië om rechten te studeren aan Hastings College of Law.

3. Ze heeft als advocaat gewerkt

Na haar studie ging ze aan de slag als advocaat in Oakland. Ze was toen gespecialiseerd in seksuele misdrijven. In 2003 werd ze officier van justitie in San Francisco, en daarmee de eerste zwarte vrouw in zo’n positie in Californië. Als aanklager stond Harris bekend om haar harde aanpak en soms controversiële standpunten. Zo steunde ze de zogeheten truancy law: ouders zouden in de cel kunnen vliegen wanneer hun kinderen spijbelen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kamala Harris (@kamalaharris)

4. Kamala is vrienden met Obama

Kamala is goede vrienden met voormalig president Barack Obama. Tijdens zijn presidentschap overwoog hij haar zelfs voor een plekje in de Supreme Court en haar als zijn Attorney General te kiezen. Obama heeft de hele verkiezingscampagne dan ook vol lof over Harris gesproken.

Hun vriendschap heeft in 2013 wel een kleine barst opgelopen toen Obama Harris de ‘best uitziende procureur-generaal van het land’ noemde. Hij verontschuldigde zich later nadat critici de opmerking als seksistisch hadden bestempelde.

5. Ook met haar outfits doet ze het goed

We schreven eerder al over ze vaak gespot wordt op Converse All-Stars. Je weet wel, van die ‘basketsloefkes’ die elke generatie weer lijken op te duiken. Maar Kamala gaf tijdens de inaugurele ceremonie ook een krachtige boodschap met haar schitterende paarse outfit. Voor de gelegenheid droeg ze een volledige look van de 2020 CFDA American Emerging Designer of the Year, Christopher John Rogers. Daar kwamen parels bij van Wilfredo Rosado, een designer met roots in Puerto-Rico.

De kleur paars verenigt namelijk de kleur rood, van de Republikeinse partij en de kleur blauw, van de Democratische partij. Niet alleen Kamala droeg paars tijdens de inauguratie, ook Michelle Obama en Hillary Clinton. De vrouwen geloven alle drie in een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten – een van solidariteit en eenheid.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock
Bronnen: NYTimes, Town&Country, ABCNews


© Fiftyandme 2024