Droomplek in volle natuur in BRAZILIË

Leestijd: 6 minuten

De Belgische binnenhuisarchitect Yorick Piette tekende voor de inrichting van la Ferme de Georges: een boerderij die tot luxehotel werd omgetoverd. Zijn werk is een ode aan het omringende groen. Dit hotel is een oase van rust en ligt vlakbij het nationaal park van Lençóis Maranhenses, vlakbij Atins, in het noordwesten van Brazilië.

Het dorpje Atins ligt in Maranhão. Die deelstaat paalt aan het nationaal park van Lençóis Maranhenses: een gigantische kustwoestijn van 1550 km² met een uniek ecosysteem. Het sublieme contact tussen de duinen en de zoetwaterlagunes reikt zover het oog kan zien. Het is hier, in deze tijdloze bubbel, aan de rand van het bos, dat de Ferme van Georges gevestigd is. Een plek die totaal losstaat van de rest van het dorp.

Atins-bresil-2

La Ferme de Georges heeft zeven chalets. Zij werden ontworpen om zich naar buiten te openen, maar zijn binnen bijzonder rustig en intiem. Zij werden opgetrokken met handgemaakte bakstenen, hout en gedroogde palmbladeren (‘palha’) en brengen zo hulde aan de plaatselijke materialen. De gebinten in exotische houtsoorten en de dakbedekking in palha leveren een zacht contrast met de hagelwitte muren. De natuurlijke spreiding van de paviljoenen en hun inplanting gommen alle binnen- en buitengrenzen uit en zorgen voor een echte band met de omringende natuur. Elke suite wordt door natuurlijk groen van de andere gescheiden en heeft daardoor ook zijn eigen tuin. De schaarse kronkels verwijzen op hun beurt naar de duinen en de lagunes van de Lençóis Maranhenses.

In het hart van de boerderij bevindt zich een forum dat uitnodigt tot een gesprek. De heerlijke cosy sofa’s zijn perfect voor een moment van rust na een dag vol ontdekkingen. Een gepersonaliseerde service verzorgt de organisatie van de activiteiten voor de dag daarop. Dat alles rond een cocktail die men opslurpt vooraleer zich naar het restaurant van de boerderij te begeven. Dat serveert regionale en internationale gerechten die voornamelijk uitgaan van de producten van de boerderij. De bio moestuin en het eigen rijstveld maken deze culinaire ervaring bijzonder echt en lekker.

PARADIJSELIJKE HALTE

In La Ferme de Georges nodigen alle interieurs uit tot ontspanning en overpeinzing. Hier ademt alles een soort van ‘exotisch minimalisme’ uit. De decoratie is discreet en focust op enkele sleutelelementen. De omringende natuur is zo rijk dat zij de bezoeker meteen in een fascinerende sfeer onderdompelt. Om dat chic en rustgevend aspect te benadrukken, werd de voorkeur gegeven aan plaatselijke houtsoorten die perfect aansluiten bij de grote hagelwitte muren. Dit tijdloos huwelijk wordt versterkt met kleurrijke toetsen die worden aangeleverd door Braziliaanse – en ook een aantal Europese – siervoorwerpen. De inheemse kunst etaleert zich via dagelijks gebruiksvoorwerpen, zoals muziekinstrumenten en stoffen uit de streek. In de chalets zweert het beddengoed bij eenvoud en klaarheid. Aan de uren hangen enkele schilderijen alsook handgemaakte wandlichten. De palha, die in het noordoosten van Brazilië overvloedig aanwezig is, wordt ook druk aangewend voor de confectie van heel wat gebruiksvoorwerpen, zoals manden, hoeden en kappen voor de bedlampen. Dat alles zorgt voor een warme verlichting die geaccentueerd wordt met een speels schaduwspel tegen de muren. Buiten sluiten de prachtige muren perfect aan op de weelderige plantengroei. De schoonheid van de exotische houtsoorten komt helemaal tot zijn recht door het systematische gebruik van oliën, want wanneer het niet regent, dient men zich in Atins te beschermen tegen de zon.

Atins-bresil1

INTERCONTINENTAAL PROJECT

Er zou nooit een La Ferme de Georges zijn geweest zonder de intense samenwerking tussen de beide initiatoren achter het project, Pierre Bident Moldeva en Olivier Verwilghen, en de Belgische binnenhuisarchitect Yorick Piette. Hij werd eens te meer aangezocht om unieke ruimtes in te richten in een uniek kader. Pierre en Olivier stortten zich in dit avontuur omdat zij een zwak hebben voor schoonheid en authenticiteit. ‘Ik haat businessplannen’, zegt Pierre Bident Moldeva. ‘Alles wat ik gedaan heb, is bijna per toeval ontstaan.’ Het koppel beheert momenteel twee hotels in Brazilië. Zij willen hun klanten verwennen met een unieke ervaring die gebaseerd is op de kwaliteit van de locatie en de inrichting. Hoewel dit Yorick Piette de kans bood om interieurs te ontwerpen die harmoniëren met de natuurlijke elementen, kan zijn tussenkomst toch worden samengevat als een huwelijk tussen het interieur en de omringende natuur. Dit project ontstond ook dankzij Mark Dixon, een vakman en een ondernemer die de link werd tussen de ontwerpen van de Belg en de plaatselijke ambachtslui. ‘Voor de realisatie zijn we in het dorp op zoek gegaan naar de beste schrijnwerker. Door de afgelegen ligging was dat de enige optie’, zegt Yorick Piette. ‘Gezien het gebrek aan ervaring van het team dat net was aangekomen, konden we voor de materiaalkeuze en de planning van de ideale bouwperiode enkel onze toevlucht zoeken tot lokale kennis. Het was dan ook onmisbaar om hen van bij het prilste begin van het project in de ontwerpen te betrekken.


© Fiftyandme 2024