photo femme sécheresse pays

Humanitair project neemt droogte ter harte

Leestijd: 4 minuten

Wist u dat watergebrek oorzaak nummer 1 is van hongersnoden? De voorbije eeuw kostte droogte meer levens dan elke andere natuurramp. Nochtans zijn er oplossingen om dorre aarde weer in een groene oase te veranderen…

Kleine stroompjes maken een grote rivier

Caritas International beweegt hemel en aarde om dat levengevende water weer door Ethiopië te doen stromen. Achter dat doel schuilt de missie om iedereen ter wereld bewust te maken van de hoeveelheid water die nodig is voor de productie van ons voedsel.

Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag, maar om niet alleen zijn dorst te lessen maar ook zijn honger te stillen, is er 2.000 à 6.000 liter water nodig. 70% van al het drinkwater wordt gebruikt in de landbouw. In theorie is er genoeg water voor iedereen, maar in de praktijk is het niet gelijk verdeeld en ontbreekt de nodige infrastructuur om iedereen toegang te geven tot drinkbaar water. Kortom: gebrek aan water veroorzaakt honger.

Dat is de reden waarom Caritas International besloot om haar jaarlijkse campagne te besteden aan deze brandende kwestie en de situatie in Ethiopië in de kijker te zetten. Want de plattelandsbevolking van dit land ontloopt nog al te vaak de voordelen van de economische groei die er plaatsvindt. De cijfers spreken voor zich: zo’n 10,5 miljoen Ethiopiërs hebben geen toegang tot drinkbaar water en 8,5 miljoen van hen zijn afhankelijk van voedselprogramma’s. Een situatie die nog zorgwekkender werd in 2015 en 2016, toen het land getroffen werd door de ergste drooge in 50 jaar. In het noorden van het land nam de crisis dramatische proporties aan waarvan de effecten tot vandaag voelbaar zijn. In de Tigray-regio dringt de tijd voor 6.857 mensen die geen toegang hebben tot drinkwater.

Een aanpak die vruchten afwerpt in Ethiopië

Die alarmerende vaststelling is niet nieuw, maar de oplossingen zijn bekend… en bewezen! Ondanks de steeds schaarsere regenbuien en de effecten van de klimaatverandering, werpen de inspanningen van de regionale autoriteiten en de burgers hun vruchten af. De afgelopen 25 jaar werden 1,2 miljoen hectare landbouwgrond herwonnen op de woestijn en vonden praktijken om de grond en het water te bewaren overal ingang.

Dat is het resultaat van een duurzame investering die in augustus nog gelauwerd werd met de Futur Policy Award. Caritas en haar lokale partners hebben een lange termijnvisie: natuurlijke bronnen, de grond en het water beschermen, vechten tegen erosie, drinkwater beschikbaar maken voor de mens en het vee, regenwater optimaal gebruiken voor de landbouw door een irrigatiesysteem. Op die manier wordt er meer geproduceerd… ondanks de slechte weerberichten en de toenemende druk op de gronden. Met die waaier aan activiteiten wil Caritas International de opbrengsten van landbouwers verbeteren en het werk van vrouwen verlichten dankzij de opbrengst van de oogst.


© Fiftyandme 2024